Neptunus bouwt voor de tijdelijkheid

Opbouwen, afbouwen en opnieuw gebruiken

Dinsdag 12 april 2016

Tijdelijke gebouwen plaatsen. Op de plek én het moment dat je ze nodig hebt. Met de uitstraling,  de afwerking en de inrichting die bij de gelegenheid past. Dat is precies wat Neptunus Structures uit Kessel doet.

Van 1 januari tot 1 juli is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Ambtenaren uit 28 EU-lidstaten vergaderen dan in Amsterdam. En dat doen ze in een demontabel gebouw van Neptunus. Een smaakvol ingericht gebouw met vergaderzalen, een grote persruimte, een restaurantgedeelte, een mooie binnentuin en natuurlijk de spreekwoordelijke wandelgangen. Een gebouw dat in juli weer gedemonteerd wordt. Antoine Eilers, directeur R&D, productie en bouw bij Neptunus: ‘Met gemeenschapsgeld moet je verantwoordelijk omgaan. Daarom wilde Nederland tijdens het voorzitterschap van de EU geen geldverslindende locatie. Duurzaamheid was dan ook een belangrijk punt en tegelijkertijd moest het ook representatief zijn. Met ons tijdelijk gebouw op het Marineterrein in Amsterdam voldoen we aan al deze eisen. Han Maurits Schaapveld, directeur Centrale Projectorganisatie EU Voorzitterschap 2016, vindt het helemaal bij hun visie passen dat er zonnepanelen op de gebouwen geplaatst zijn, dat de inrichting hergebruikt kan worden en dat het Europagebouw na de gebruiksperiode wordt gedemonteerd en opnieuw wordt ingezet, bijvoorbeeld als sporthal of evenementaccommodatie.’

Inventiviteit en flexibiliteit

Met eigen tekenaars, constructeurs en een eigen productiebedrijf in Polen, kan Neptunus snel schakelen. ‘Dat maakt het mogelijk om altijd maatwerk te leveren. Grote merken willen geen standaard tent of gebouw. Die willen dat hun tijdelijke accommodatie uitstraalt waar zij voor staan’, vertelt Dorrie, zus van Antoine en directeur sales en marketing. ‘Het paviljoen van Louis Vuitton op de binnenplaats van het Louvre, of de demontabele showroom van Audi vragen om een ander ontwerp dan bijvoorbeeld de tijdelijke bedrijfskantine die we bij Porsche hebben geplaatst of de hospitality-paviljoens van de Rugby World Cup in Twickenham. De wensen van onze klanten staan centraal in alles wat wij ontwerpen en bouwen. Als we iets niet hebben, maken we het. Die inventiviteit en flexibiliteit maakt Neptunus onderscheidend.’

Flex2Home

‘Die flexibiliteit past bij een familiebedrijf’, vindt Betty, de andere zus van Antoine. Zij is verantwoordelijk voor de logistiek en de planning. ‘Voorheen deden we vooral aan volumebouw; tenten en gebouwen met grote overkappingen. Omdat we merkten dat er vraag kwam naar tijdelijke gebouwen die flexibel zijn in te delen, is Antoine die met zijn team gaan ontwikkelen. Afgelopen december zijn ze aan de slag gegaan. Inmiddels zijn de eerste units al geplaatst. In dik acht weken van tekentafel tot sleutelklaar, dat kan alleen als je snel kunt beslissen, als de lijnen kort zijn en als je de productie in eigen hand hebt. Dit nieuwe concept heet Flex2Home. Het kan worden ingezet voor tijdelijke huisvesting, je kunt er echter ook scholen of kantoren mee bouwen. De binnenruimte is naar wens in te delen. Sanitair en keukens kunnen naar behoefte worden geplaatst. Deze gebouwen voldoen aan het Bouwbesluit. Op verzoek leveren we ze turnkey op. We kunnen ze heel snel bouwen. In één week als het moet.’

Het Neptunus DNA

Dorrie, Betty en Antoine vormen samen een goed op elkaar ingespeeld directieteam. Ze zijn alweer de derde generatie Eilers die Neptunus leidt. Ook vader Hans is nog altijd in het bedrijf actief. Onderling hebben ze aan een half woord genoeg. ‘Neptunus zit in ons DNA’, lacht Dorrie. ‘De kunst is om onze medewerkers met dezelfde servicegerichte houding te ‘besmetten’. Iedereen die voor Neptunus werkt, moet hetzelfde Neptunus-gevoel uitstralen. Of je nu in Kessel werkt, op één van onze self supporting vestigingen in Polen of Engeland, of het verkoopkantoor in Frankrijk, overal moet de passie die wij als familie voor ons bedrijf hebben, voelbaar en herkenbaar zijn. Dat proberen we echt op onze medewerkers over te dragen.’

Investeren in de toekomst

De geest die bij Neptunus heerst, herkennen ze bij andere familiebedrijven. Antoine: ‘We zijn aangesloten bij FamilieBedrijven Nederland. Dorrie is ook betrokken bij de oprichting van het Genootschap van Limburgse FamilieBedrijven. Je hebt als familiebedrijf toch vaak met dezelfde onderwerpen te maken. Dan is het goed als je daar samen over kunt sparren. Wij doen dingen toch anders. Werken meer op de lange termijn. Denken in generaties.’ Betty: ‘We investeren veel in ons bedrijf. In Kessel hebben we een nieuw logistiek centrum gebouwd, waardoor we nog efficiënter kunnen werken. Binnenkort wordt ons nieuwe ERP-systeem opgeleverd. Alle logistieke, administratieve en financiële bedrijfsprocessen worden in dit systeem gekoppeld zodat we de productiviteit, de beheersing van de kosten en de bediening van onze klanten kunnen optimaliseren. In ons bedrijf moeten processen soepel lopen. We werken immers met strakke deadlines. Stel je voor dat de Tefaf straks begint en dat het restaurant dat wij bouwen nog niet klaar is. Dat kan niet!’

 

Lees ook