Zin om te vliegen?

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 2 april 2016

In m’n leven heb ik al wat mijlen reizend door de lucht beleefd. Als gevolg van mijn interesse in aardrijkskunde op de lagere school, wilde ik altijd vele landen en culturen zien. Dat is bijzonder leerzaam en je ziet je eigen woonomgeving in een bredere context.

Dat reizen doe ik nog altijd, zij het ietsje minder vanwege veel zakelijke verantwoordelijkheden ‘op de basis’ en ook een aangenaam maar tevens intensief gezinsleven.

Ik dacht van de week nog even wat mijn komende reizen zouden worden. Welnu, in het voorjaar een keer naar Frankrijk en in de zomer ook nog een keer. Beroepshalve, wat niet wil zeggen dat je er ter plaatse niet ook kunt genieten.

Toeval of niet, in beide gevallen zal de reis per auto gaan. Dat was al eerder zo besloten, maar nu ben ik er blij om. Het lijkt op zich wat langer te duren, voordat ik er zal zijn, maar dat valt inmiddels nog te bezien, als ik de berichten van de afgelopen dagen lees.

Op Zaventem zijn ze al vele dagen bezig om te zien wanneer er weer gevlogen kan worden. Op zich begrijpelijk na de verschrikkelijke aanslagen. Maar het heeft natuurlijk ook weer te maken met alweer een gebrek aan organisatie bij de vele Belgische overheidsdiensten, die het met elkaar maar niet geregeld krijgen.

En Schiphol vraagt de passagiers de komende maanden maar liefst 4 uur van te voren op de luchthaven te zijn, in verband met het oponthoud bij de paspoortcontroles. Ze hebben er te weinig marechaussees werken. Dus zo goed hebben we het in Nederland nou ook weer niet geregeld.

Van Zaventem, op zich mijn favorieten luchthaven, vertrek ik voorlopig maar eens niet. Eerst kijken hoe ze dat gaan oplossen met de tientallen werknemers daar, die volgens de politie zelf een serieus strafblad hebben en in contact staan met geradicaliseerde moslims. Geeft me geen prettig gevoel.

Maar vliegen vanaf Amsterdam is nu ook niet echt een optie. Stel ik wil naar Lyon, om een voorbeeld te nemen, en ik wil vanaf Schiphol vertrekken. Nou, dan ben ik vanuit Zuid-Limburg met de auto al gauw 2,5 uur onderweg, als er geen files staan. Dus je vertrekt al wat eerder, om eventuele files te vermijden. Dus 3 uur reistijd, 4 uur inchecktijd, 1,5 uur vliegen en terplekke met het afhalen van de bagage en het reizen naar de stad zelf nog pakweg 1,5 uur. Komen we op 10 uur. Als er toevallig op die dag geen staking is van de Franse luchtverkeersleiders. Dus als het goed gaat 10 uur, anders langer.

Rij ik thuis met de auto weg, dan ben ik in 7 uur in Lyon, zonder de snelheidsregels te overschrijden en dan heb ik ook nog tijd voor een ijsje onderweg. Ik geef toe, dan moet ik een beetje geluk hebben met de actuele controles aan de Frans-Belgische grens. Op een gunstig tijdstip zou dat mee moeten kunnen vallen.

Natuurlijk, die trip moet ik niet maken op een zaterdag in juli, maar op verstandige dagen.

Maar los van dat alles, ik heb vooral geen polonaise aan mijn lijf. Ik hoef nergens mijn schoenen, broekriem en jas uit te doen, hoef geen horloge, sleutels en portemonnee onder een scanner te leggen.

En ik hoef ook niet af te wachten of er aardige, of heel stressvolle types naast me komen zitten.

Uiteraard, er zijn nog andere luchthavens voor ons, zoals Keulen, Düsseldorf en Charlerloi. Maar overal is ongetwijfeld de extra spanning te voelen. Reizen zou een feest moeten zijn, maar dat is het op die manier niet.

Terwijl, als ik in de auto stap en de radio opzet, dan begint het plezier thuis vanaf de oprit.

Niet dat ik nou zo’n autofreak ben, de vlam heb ik nooit in de pijp gehad, maar voorlopig ga ik me even op die manier bewegen richting buitenland.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook