Veel belangstelling voor boek Jef Vliegen

Fotoverslag

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zondag 10 april 2016


Onder grote belangstelling is zaterdag in Maastricht het boek Morgen dansen de muggen, de autobiografische schetsen van oud-kroegbaas, kunstschilder, cineast en levensgenieter Jef Vliegen gepresenteerd. Meer dan 150 vrienden, familieleden en bekenden van de Maastrichtenaar hadden zich rond half vijf verzameld in de Bergmans Sociëteit in de Bredestraat om getuige te zijn van het bijzondere moment. Zij werden van harte welkom geheten door Boris, de in Gent wonende zoon van Jef Vliegen. Natuurlijk was deze, zo onthulde hij, in grote lijnen op de hoogte van het kleurrijke leven van zijn vader, maar bepaalde delen van diens memoires hadden ook hem hooglijk verbaasd. 

Bijzonder was de aanwezigheid van de drie jonge vrouwen, vriendinnen van elkaar, die Jef Vliegen in de zomer van 2014 wisten te reanimeren nadat hij voor de deur van zijn woning een acute hartstilstand gekregen had. Dat gebeurde toevallig op de avond dat in Maastricht de jaarlijkse Ridderronde werd verreden. Tot groot geluk van Vliegen stond de ambulance bij wijze van spreken om de hoek, zodat hij onmiddellijk naar het ziekenhuis kon worden gebracht.

Jef Vliegen (Gronsveld, 1933), was in zijn gloriejaren als eigenaar van het roemruchte Maastrichtse café In ’t Knijpke – het eerste eetcafé van Nederland – de ongekroonde koning van bourgondisch Maastricht. In de sfeervolle zaak in de Sint Bernardusstraat kwamen niet alleen Maastrichtenaren. Talloze bekende Nederlanders – onder wie kunstenaars, acteurs, politici, topsporters en zelfs leden van de koninklijke familie – wisten de weg te vinden naar ’t Knijpke, net als duizenden andere gasten, afkomstig uit de hele wereld.

In de jaren ’70 en ’80 maakte Jef Vliegen tot ver buiten de landsgrenzen naam als filmproducent. De bioscoopfilm Doctor Vlimmen (1978) betekende zijn grote doorbraak. Hij was een graag geziene gast op het Festival van Cannes en verdiende geld als water. Zijn zakelijke ondergang in 1989 werd destijds in het openbare leven van Maastricht ervaren alsof de Titanic opnieuw was ondergegaan.

In zijn zaterdag gepresenteerde memoires Morgen dansen de muggen blikt hij op openhartige wijze terug op zijn zorgeloze jeugd in Gronsveld en de manier waarop hij is beïnvloed door zijn voorname ouders. Ook zijn jaren in Parijs, Antwerpen, Luik en niet te vergeten Amsterdam komen aan bod, net als de vele meisjes en vrouwen die hij sinds zijn twaalfde veroverde. Diepe bewondering is er voor Lea, de vrouw met wie hij tien jaar was getrouwd en tevens de moeder van zijn kinderen Boris en Sietske. Aan haar overhandigde hij het eerste exemplaar.

Foto's Harry Heuts

 

Chapeau-hoofdredacteur Jo Cortenraedt had het afgelopen weekend een gesprek met de 82-jarige Jef Vliegen voor het het society-programma Limbourgeois van L1. De link naar het programma vindt u hieronder  (vanaf 4 minuut 55). In de uitzending komt verder de Limburgse gala-première van de musical De Tweeling aan de orde. 

Lees ook