Patiënten Hoensbroek bezoeken Intouchables

Zaal speciaal geschikt gemaakt voor toeschouwers met dwarslaesie

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 5 april 2016

Vijfendertig dwarslaesiepatiënten uit Hoensbroek en hun begeleiders brengen op dinsdag 7 juni een bezoek aan de voorstelling Intouchables in het Theater aan het Vrijthof. Het stuk, dat is gebaseerd op de gelijknamige Franse bioscoophit uit 2011, gaat over een schatrijke Parijse zakenman die als gevolg van een dwarslaesie na een ongeval tot aan zijn nek toe is verlamd. Hij vindt zijn steun en toeverlaat in Driss, een crimineel uit de banlieus van de Franse hoofdstad.

In samenwerking met het theater, dat coproducent van het toneelstuk is, wordt op 7 juni in de Papyruszaal, de grote zaal van het theater, een ‘sterrenrang’ ingericht, waar zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met de beperking(en) van de vijfendertig dwarslaesiepatiënten.

De succesvolle productie Intouchables is maar liefst vier keer in Maastricht te zien. Op 7, 8, 9 en 10 juni gaan multimiljonair Philippe (Huub Stapel) en kleine crimineel Driss (Cyriel Guds) vol lef en overlevingsdrift op zoek naar het onaanraakbare levensverlangen. 

Intouchables groeide uit tot de best bekeken Franse film ooit. Het verhaal komt in grote lijnen neer op het volgende: Philippe, een vrijwel geheel verlamde miljonair van middelbare leeftijd, neemt Driss, een straatjongen uit de banlieus van Parijs, aan als persoonlijk verzorger. Philippe, die gebonden is aan zijn rolstoel, ziet iets in de goedgebekte, vrijgevochten Driss die op zijn eigen onconventionele wijze het leven overleeft. Vanaf dat moment worden beide werelden op zijn kop gezet. Ze dagen elkaar uit in hun zoektocht naar spanning en avontuur, waaruit een intense vriendschap ontstaat, die even kwetsbaar als ontroerend is. 

Met het toegankelijk maken van het theater voor een relatief grote groep toeschouwers met een beperking, geven de producenten en de betrokken dwarslaesiepatiënten en hun begeleiders ook een statement af. Want ondanks het feit dat de voorstelling gaat over het leven met een beperking, is het bezoeken van een voorstelling voor publiek dat daadwerkelijk in een rolstoel zit allerminst vanzelfsprekend. Openbare gebouwen, zoals theaters, kunnen vaak in verband met beperkte mogelijkheden en veiligheidsrestricties maar een klein aantal bezoekers in rolstoel faciliteren.

Mede om die reden benaderden verpleegkundigen van de Adelante Zorggroep in Hoensbroek het Theater aan het Vrijthof om, in het kader van de verhaallijn van Intouchables, een bijzonder uitstapje voor hun patiënten mogelijk te maken, wat dus is gelukt.

 

Meer informatie over de voorstellingen van Intouchables in Maastricht is te vinden op www.theateraanhetvrijthof.nl/intouchables.

Lees ook