Van de driving range naar Abu Dhabi

Afslag oefenen met moderne middelen op de Impact Golf Academie

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 26 april 2016

Ping! Met een even soepele als krachtig uitgevoerde swing verricht head-professional Sjors Lemmens de afslag. Het witte golfballetje, dat onder normale omstandigheden honderden meters verderop op de golfbaan zou zijn geland, ketst in een fractie van een seconde af op een dik zeildoek, op slechts luttele meters afstand van de tee. 

Op het doek, dat dienst doet als projectiescherm, tekent zich de skyline af  van een zo te zien mondain oord in de Arabische Golf, waar het balletje met een sierlijke boog op de prachtig onderhouden green belandt. Oprijzende palmbomen en een staalblauwe lucht completeren het beeld van een in alle opzichten geslaagde exercitie. ,,Van harte welkom in Abu Dhabi”, lacht Lemmens, een van de twee golfprofessionals van International Golf Maastricht. Hij staat in een opslagruimte van zijn golfschool, die volstaat met allerlei apparatuur. ,,Dit is slechts een voorbeeld van wat je met behulp van simulatoren kunt doen. Als je wilt kan ik je binnen vijf minuten de indruk geven dat je in Dubai staat, op een golfbaan in de buurt van Londen, op de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort of op een van de bekendere golf courses in Amerika.”

Sinds twee jaar geeft gecertificeerd golftrainer Sjors Lemmens, samen met zijn collega en mede-‘golfpro’ Ricardo van de Venn gestalte aan de Impact Golf Academie Maastricht. De school maakt deel uit van het brede aanbod van International Golf Maastricht (IGM), onder golfers ook bekend als De Maastrichsche. Beginnelingen die de driving range nog niet of nauwelijks zijn ontgroeid, worden op de Golf Academie met behulp van geavanceerde apparatuur wegwijs gemaakt in de golfsport, een vorm van vrijetijdsbesteding die ook in Nederland steeds populairder wordt. Daarnaast beschikt Impact over hightech hulpmiddelen waarmee ook de meer gevorderde golfer zijn techniek kan oefenen, bijstellen en zelfs vervolmaken. ,,Met een juiste houding en optimale gewichtsverdeling kun je voor een belangrijk deel de richting van de bal bepalen”, aldus Lemmens. ,,We kunnen bijvoorbeeld in kaart brengen hoe efficiënt iemand beweegt. Afwijkingen worden met behulp van deze apparatuur onmiddellijk zichtbaar, waarna ze gemakkelijk te corrigeren zijn. Een paar graden te veel naar links of rechts kan een enorm verschil uitmaken. De techniek die je hier ziet leidt – zeker bij beginnende golfers - vrijwel altijd tot een wow-effect. Vroeger had je een matje, daar stond een leraar bij en wat die zei dat moest je maar geloven.”

Wie denkt dat het gebruik van simulatoren slechts iets is voor beginners, zit er volkomen naast, benadrukt Lemmens. ,,Zelfs Jordan Spieth, op dit moment de nummer één van de wereld, heeft de British Open op St. Andrews voorbereid vanuit de kelder van zijn ongetwijfeld enorme villa”, aldus golfpro Lemmens. ,,Sterker nog: de meeste topspelers hebben dit soort systemen in huis.” Bij de 74 hectare omvattende Maastrichtsche zijn ze trots op de Golf Academie en meer in het bijzonder op hun pro’s. ,,Sjors Lemmens is zonder meer een autoriteit op zijn gebied”, zegt André Klok, de general manager van wat voor zover bekend de enige grensoverschrijdende 18-holes golfbaan van Europa is. ,,In september is hij een van de commentatoren tijdens de KLM Open in Spijk. Drie dagen lang brengt hij zo’n 50.000 golfliefhebbers op de hoogte van wat zich allemaal afspeelt op de baan.”

 Het is het zoveelste visitekaartje voor de schitterend gelegen golfbaan die de afgelopen jaren bedolven wordt onder de loftuitingen. Die zijn niet alleen afkomstig van spelers en leden van de succesvolle businessclub, maar ook van dagjesmensen en andere recreanten. Deze komen vooral voor het prachtige uitzicht, de inspirerende omgeving en niet te vergeten het goed verzorgde en lekkere eten. 

Op iens.nl, de met afstand populairste en meest bezochte restaurantsite van Nederland, is vrijwel iedereen complimenteus over Brasserie 1632, het sfeervolle restaurant van De Maastrichtsche. Gasten die de even knusse als stijlvolle eetgelegenheid hebben bezocht, zijn vrijwel zonder uitzondering laaiend enthousiast over het culinaire gehalte van de keuken van de brasserie. Het resulteert in dikke achten, ruime negens en zelfs tienen. 

Ook wat betreft de gloednieuwe 9-holes baan, (par-35), zijn de verwachtingen hooggespannen. Het parcours – totale lengte 2400 meter met één par-5-hole, zes par-4- en twee par-3-holes – zit vol met uitdagingen en kan in twee à tweeënhalf uur worden afgelegd. Daardoor is de baan ook geschikt voor de ervaren golfer die wél de uitdaging zoekt, maar geen zin of tijd heeft om drie keer per week een parcours van 18 holes af te leggen. Ideaal dus voor mensen met een drukke baan en een druk gezinsleven. Maar natuurlijk ook voor mensen die een ontspannen partijtje golf willen combineren met een les aan de Impact Golf Academie Maastricht, al dan niet gevolgd door heerlijk etentje in de gezellige brasserie.

 

 

Brasserie 1632/International Golf Maastricht 
Dousbergweg 100, 6216 GC Maastricht 
043 328 17 40 
www.brasserie1632.nl/www.internationalgolfmaastricht.com 
info@brasserie1632.nl

Lees ook