Beeldend kunstenaar Leo Camps

Knipoog met scherp kantje

Vrijdag 8 april 2016


,,Ik beeldhouw fragmenten van dingen, die ik dagelijks zie. Ik ontmoet of zelfs verdring. Dat alles wordt in mijn eigen beeldentaal weergegeven.  Mijn eigen ‘ik’ in een spel van emotie, kracht en eenvoud.”

Leo Camps (65) uit het Belgisch-Limburgse Meeuwen-Gruitrode heeft zijn atelier aan de rand van het Boenderbos. Daar ‘ontstaan’  zijn figuratieve en (half)gestileerde werken.  Het  figuurlijke krijgt een centrale plaats in de groene omgeving.

,,Ik ben beeldhouwer in brons. En dat met een volledig eigen techniek. Ik start met ruw plaatwerk waaruit ik een beeld opbouw. Ik construeer en las. Het is een uniek procedé waarvan ik de uitvinder ben.”

Camps vertrekt van een titel, een idee. Drie-dimensionele voorstellingen vormen zich vanuit dat idee zonder tekening of voorstudie.

,,Het geeft me de kans om vrij te denken. Om me te concentreren op vorm en inhoud. Daarom is het strikt noodzakelijk dat er stilte en rust heerst zodat de muze de vrije loop krijgt. Mijn thema’s bespelen vaak de mens op zoek naar zijn eigenheid, naar zingeving. Die vind ik dikwijls in mijn naaste omgeving. Ik probeer daarbij humor te combineren met enkele scherpe steken. Deze vorm van directheid combineer ik met een knipoog. Je kunt het vergelijken met de zienswijze van Bosch of Bruegel.”

Dat laatste is niet toevallig, want men is intussen ervan overtuigd dat de wieg van Pieter Bruegel de Oude destijds in Grote-Brogel stond. Op amper tien minuten van Camps’ woonplaats.

Naast het figuratief en filosofisch getint werk is de kunstenaar ook bekend van zijn reeks ‘roofvogels’. Hier geen dubbele bodems die voor verwarring zorgen, maar de natuur in alle pracht en praal.

,,Ik zie hen alle dagen bij het bos. Hun uitstraling, sierlijkheid en kracht hebben me altijd gefascineerd.”

Camps exposeert in zijn tuin en beeldenbos -  3,3 ha natuur - met een doorlopende tentoonstelling. In de tuinkast toont hij een collectie van beelden voor binnen, buiten wachten een 60-tal sculpturen op het publiek.

  

Van 5 tot en 8 mei 2016 (Hemelvaart)en van 13 tot en met 16 mei 2016 (Pinksteren) zijn er open atelier- en tuindagen.  Danis de aangelegde tuin met zijn talrijke boomsoorten, honderden azalea’s en rododendrons op zijn mooist. Op zaterdag en zondag geeft Leo Camps om 14 uur een rondleiding en toont hij zijn technieken in het atelier. Tuin, bos en werkruimte zijn toegankelijk van 10 tot 18 uur. Nadien kan men nog op afspraak en in groep galerie en de tuin bezoeken.

Kunstatelier Leo Camps, Boenderbosstraat 25, 3670 Meeuwen-Gruitrode, info: www.leocamps.be of tel: +32 (0) 11.63.39.56

Lees ook