TEFAF spreidt haar vleugels uit naar de Big Apple

'We plaatsen vanuit New York een window op Maastricht'

Auteur: Ludo Diels
Woensdag 16 maart 2016

Toegegeven, het was even schrikken toen TEFAF begin februari wereldkundig maakte onder haar vlag in New York twee nieuwe beurzen te organiseren. Zou deze move het einde betekenen van bijna dertig jaar TEFAF Maastricht? Niets blijkt minder waar, zo stelt de recent aangetreden directeur Patrick van Maris (53) tijdens een onderhoud aan de vooravond van ’s werelds meest importante kunst- en antiekbeurs. ,,Juist door naar het hart van de internationale kunstwereld te gaan, vestigen we nog meer aandacht op moederschip TEFAF in Maastricht. Bovendien werd al langer nagedacht over een zusterbeurs voor TEFAF.”

Nog voordat Patrick van Maris als chief executive officer zijn eerste editie in het MECC in Maastricht te doop houdt, heeft hij al een forse koerswijziging richting het Amerikaanse continent ingezet. Van Maris weet als gewezen directeur van Sotheby’s Europa met meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de internationale kunstwereld dat zich de mondiale ontwikkelingen in de kunsthandel vliegensvlug voltrekken. ,,Je moet anticiperen op komende ontwikkelingen en dan ook snel handelen. Bovendien is het voor TEFAF van belang om world leading te blijven in de sectoren van kunst, antiek en design. De beste beurs worden, is gemakkelijker dan de beste beurs blijven. Voor die ambitie ben ik aangetreden. Ik wil dat het merk TEFAF, dat een ijzersterke reputatie geniet, in de toekomst verder uitbreidt. Die brand expansion geven we nu concreet vorm met de twee aankomende beurzen in New York. We hebben nu al zo’n 120 aanmeldingen voor New York.”

Upper east Side

In oktober ziet in hartje Manhattan de eerste editie van TEFAF Fall het herfstige levenslicht. TEFAF Spring is de lentebeurs die meer nadruk legt op de handel in 20ste-eeuwse kunst en design. De beurzen worden gehouden in Park Avenue Armory aan de Upper Eastside alwaar maximaal negentig handelaren hun werken tentoonstellen. ,,Die New Yorkse beurzen zijn qua grootte het derde deel van TEFAF Maastricht. Ook de stands zullen ongeveer de helft kleiner zijn dan op de beursvloer van het MECC. Waar het vooral om gaat is we op die manier nóg meer interessante partijen naar Maastricht trekken. Hoe je het ook wendt of keert: Maastricht is toch de enige echte destiny fair. Men komt naar Maastricht voor de kunst. Dat tref je nergens ter wereld zo geconcentreerd aan als hier, zo’n happening valt nergens te kopiëren. En dit jaar brengen we weer een aantal verbeteringen aan. Een nieuwe entree, een andere lay-out van het vloerplan en een betere toegang tot TEFAF Paper.”

Mondiale schaal vergroten

TEFAF speelde al veel langer met de gedachte om haar territorium op mondiale schaal te vergroten. Zo was er een tijd sprake om ook in China een TEFAF te organiseren. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan. ,,Destijds lag het initiatief om tot een samenwerking te komen meer bij de Chinese autoriteiten. Nu ligt dat anders. Deze uitbreiding is door ons doelbewust ingezet.” TEFAF heeft strategisch twee bestaande beurzen: Spring Masters en The International Show overgenomen in samenwerking met het Amerikaanse kunstadviesbureau Artvest. TEFAF is meerderheidsaandeelhouder.”

Samenwerking

Al elf jaar woont Patrick van Maris met zijn vrouw en twee kinderen nabij Londen. Tussen 2008 en 2012 was hij directeur van Sotheby’s Europa en daarna als Senior Director Global Initiatives verantwoordelijk voor de mondiale projecten van het veilinghuis. ,,TEFAF heeft een kantoor in Londen. Het ware handig geweest als er tussen Londen en Maastricht een luchtverbinding was geweest. Maar de afstand is zeker niet onoverbrugbaar. De samenwerking met de crew van het MECC onder aanvoering van Rob van der Wiel verloopt soepel. Ook over de medewerking van de gemeente hebben we niets te klagen. Ik geloof dat de gemeente Maastricht in de persoon van burgemeester Annemarie Penn maar al te goed beseft welk goud ze in handen heeft met deze wereldvermaarde beurs. Er valt veel te winnen met een goede samenwerking. De wereld kijkt tijdens TEFAF naar Maastricht.”

Passie

Zelf is de in Den Helder geboren Patrick van Maris een culturele omnivoor, een generalist. Hij is opgeleid als mediëvist, speelt piano, leest graag en raakt nog steeds in vervoering door de beeldende kunst. ,,Die kunst is mijn leven. Wel vond ik het op enig moment interessant om vanuit een veilinghuis de stap te zetten naar een fair. Wat me in zo’n beurs aanspreekt, is dat je de betrokkenheid en passie voor de kunst kunt voelen bij de handelaren. Die passie is bij veel van die kunsthandelaren van generatie op generatie doorgegeven. Ik ben er trots op om deze fantastische beurs te mogen leiden. Ook ben ik blij met het zeer goed op elkaar ingespeelde TEFAF-team waar ik blind op kan vertrouwen. De samenwerking tussen het executive committee met voorzitter Willem van Roijen werkt goed geolied.”

TEFAF is klaar voor de oversteek. Aan de energieke daadkracht van de nieuwe directeur zal het niet liggen. Hij gaat full blast vooruit met zijn fiere moederschip TEFAF. Destination: World.

Lees ook