Hampshire Designhotel en FLO genieten na van TEFAF

'De hele dynamiek is één groot feest'

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 21 maart 2016

Het zit er helaas weer op, en het zijn opnieuw ongelooflijk mooie weken om op terug te kijken, zegt Sita Tadema. De general manager van het Hampshire Designhotel aan de Stationsstraat in Maastricht, doelt op het einde van TEFAF, de grootste kunst- en antiekbeurs ter wereld, die de afgelopen weken voor een bijzondere sfeer gezorgd heeft. In de stad, maar ook in haar hotel, waar een groot deel van de TEFAF-organisatie tot het vaste gastenbestand mag worden gerekend. 

Tadema, die jarenlang in verschillende hotels in het buitenland werkte, is de eerste om het toe te geven: het is een drukke tijd, maar je moet ervan genieten, anders doe je jezelf tekort. ,,Als je een tijdje in het buitenland hebt gewerkt, herken je het sfeertje dat hier heerst in de twee weken dat het TEFAF is. Het is wat mij betreft dé periode van het jaar dat Maastricht echt een internationale stad is: je hoort, nog veel meer dan gebruikelijk, alle talen door elkaar: Italiaans, Frans, Spaans, Duits, Engels en natuurlijk Nederlands. De hele dynamiek is één groot feest. Onbewust leg je de lat net een tikje hoger dan in de rest van het jaar.”

Samen met haar team, doet ze er alles aan om het de – vaak veeleisende – gasten naar de zin te maken, iets wat altijd weer lukt. Het is mogelijk het gevolg van het ‘draaiboek’ dat steeds wordt bijgewerkt vanuit de laatste ervaringen. ,,De gasten zijn anders. Ze zijn meer bereisd en meer gewend, wat tevens maakt dat ze andere standaarden hanteren. We doen ons uiterste best om onze gasten zo goed mogelijk te leren kennen en proberen zoveel mogelijk rekening te houden met hun voorkeuren. Als we bijvoorbeeld weten wat voor krant iemand graag leest, dan zorgen we ervoor dat die er ligt. Een ander wil bijvoorbeeld graag een weegschaal op de kamer hebben. Als we dat weten, dan handelen we ernaar. Het zorgt niet alleen op een bepaalde manier voor rust; de gast waardeert het ook. Vergelijk het met de ober op een terrasje aan de Franse zuidkust. De eerste keer bestel je er een drankje en de tweede dag doe je hetzelfde. De derde keer vraagt de ober niets, maar zet hij je ongevraagd het drankje van je keuze voor. Wat doe je in zo’n geval? Je voelt je vereerd vanwege de persoonlijke aandacht die jou ten deel valt. Als je zoiets meemaakt, dan ga je morgen weer.” 

Heel vaak geeft de gast zelf aan dat hij tevreden is over de aandacht en de service die we hem hebben gegeven, aldus Tadema. ,,Als hij bij het uitchecken zegt: ‘tot volgend jaar’, dan weten we genoeg.”

Behalve voor het Hampshire Designhotel is Sita Tadema verantwoordelijk voor Brasserie FLO, het restaurant dat in hetzelfde pand gehuisvest is. FLO is voor een belangrijk deel het geheim achter de internationale uitstraling van het hotel, want de keten waarvan de brasserie deel uitmaakt, geniet bekendheid over de hele wereld. Groupe FLO Paris omvat een flink aantal beroemde zaken: La Coupole, Julien, Brasserie FLO, Le Boeuf sur le Toit, Bofinger, Le Vaudeville en niet te vergeten Terminus Nord, op zo’n honderd meter van het Gare du Nord, Eerbiedwaardige adressen, die stuk voor stuk tot de gastronomische instituten van Parijs worden gerekend.

Ruim zes jaar geleden opende FLO een vestiging in Maastricht, op een steenworp afstand van het station. Het bleek een gouden greep, want FLO Maastricht groeide al snel uit tot een van de populairdere eetgelegenheden van de stad. De keuken van chef-kok Kris School kan het best worden omschreven als klassiek met een moderne draai. Hoewel ‘Parijs’ erop toeziet dat alles wat in het restaurant verkrijgbaar is de FLO-formule kan doorstaan, wijkt de menukaart in veel opzichten af van die van de Franse bistro’s. Niettemin zijn klassiekers als steak tartare (misschien wel het bekendste gerecht van FLO; vers aan tafel klaargemaakt), choucroute alsacienne, côte de boeuf, bouillabaisse, crème brûlée en natuurlijk fruits de mer (Le goût de Brasserie FLO) ruim vertegenwoordigd. 

De ogenschijnlijke eenvoud is voor gasten van TEFAF vaak een uitkomst, aldus Tadema. ,,Zij hebben na een dag hard werken vaak geen zin meer om urenlang te tafelen en bestellen iets eenvoudigs, dat overigens wel goed van kwaliteit moet zijn.”

Wel bijzonder is de speciale wijnkaart, die met het oog op het TEFAF-publiek een kleine, overzichtelijke collectie topwijnen bevat (onder meer Bordeaux en Bourgognes en het betere werk uit het Rhône-gebied), naast enkele luxe-edities van de huischampagne Bollinger.

Net al in voorgaande jaren was er ook dit jaar weer een kleine run op de inmiddels vermaarde kroketten van eendenbout met rode bieten mayonaise van chef-kok Kris School. ,,Ook daarvan kunnen we van tevoren inschatten dat het iets is wat hard gaat lopen”, aldus general manager Tadema. ,,Ze zijn bekend tot in New York." Tevreden kijkt ze naar buiten, waar tijdens het gesprek met Chapeau Online de zon schijnt. ,,Opvallend hoe een groot internationaal evenement als TEFAF altijd weer samengaat met zonnestralen. Kennelijk zijn er anderen die vinden dat TEFAF op zijn plaats is in Maastricht.”

Lees ook