Spectaculaire vondst: ‘Nieuwe Rembrandt’

Onbekend werk Hollandse meester gepresenteerd op TEFAF

Auteur: Jo Cortenraedt
Woensdag 9 maart 2016

 

Op TEFAF, de grootste kunst- en antiekbeurs ter wereld die vrijdag opengaat voor het publiek, is een spoorloos gewaand schilderij van Rembrandt te zien. Het schilderij werd vorig jaar tijdens een veiling in New Jersey als onbekend werk op 500 dollar geschat. Op TEFAF Maastricht blijkt het te gaan om een echte Rembrandt met een waarde van miljoenen. Volgens Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering kan het werk met zekerheid aan de kunstenaar worden toegeschreven.

Het ‘nieuwe’ werk van de grootste Nederlandse meester aller tijden wordt gepresenteerd door de Parijse kunsthandel Talabardon Gautier. Het gaat om een vroege Rembrandt die vorig jaar werd aangekocht op een veiling in de Verenigde Staten.

 

‘De flauwgevallen patiënt’, is de officiële naam van het doek, bijgenaamd ‘De reuk’. Het schilderij is een werk dat Rembrandt vervaardigde aan het begin van zijn schilders-carrière, toen hij 18 of 19 jaar oud was.  

Op het schilderij, dat de grootte heeft van een A-viertje, is te zien hoe een chirurgijn zijn patiënt na een aderlating weer bij zijn positieven brengt. Dat gebeurt door de man, die door de primitieve operatie van zijn stokje is gegaan, een doek met ammonia te laten ruiken.

De particulier die het werk vorig jaar ter veiling aanbood blijkt niets van de herkomst te hebben geweten. Net als het veilinghuis, dat het schilderij catalogiseerde onder de noemer 'Europese School, negentiende eeuw’. Dat het werk kan worden toegeschreven aan Rembrandt komt mede door het monogram 'RHF' dat op het schilderij te zien is. Het is de vroegste ‘handtekening’ van de grote meester. 

 

 

Lees ook