TEFAF-voorzitter: Maastricht is en blijft belangrijk

Burgemeester Penn-te Strake trots bij opening Chapeau-stand

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 12 maart 2016


‘Het grootste pop-up museum ter wereld’. TEFAF-voorzitter Willem van Roijen moest vrijdag duidelijk nog even wennen aan de eigentijdse bijnaam die TEFAF de afgelopen weken in kranten en op televisie heeft gekregen. Maar het was flatteus bedoeld en dat was het belangrijkste, zo gaf hij te kennen nadat ook de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake zich in haar korte openingsspeech in louter lovende woorden had uitgelaten over wat Van Roijen dan ook zelf maar betitelde als ‘ons pop-up circus’.  

De voorzitter liet er bij de opening van de speciale TEFAF-stand (nummer 707) die Chapeau de komende twee weken bemant in samenwerking met Maastricht Region geen misverstand over bestaan: TEFAF is en blijft ook in de toekomst gevestigd in de Limburgse hoofdstad. ,,Maastricht is erg belangrijk voor ons en het is prachtig dat wij gesteund worden door de hele stad. Daar hopen wij nog heel veel jaren van te kunnen profiteren, als ik het niet meer kan dan in elk geval mijn opvolgers.”

Ook de samenwerking met MECC Maastricht, het Maastrichtse congrescentrum waar de grootste kunst- en antiekbeurs nog tot 20 maart gehouden wordt, noemde hij ‘geweldig’.

Bij de opening van de Chapeau-stand waren een kleine honderd genodigden aanwezig, voornamelijk vertegenwoordigers van overheden en aan de overheid gelieerde organisaties. Onder hen diverse burgemeesters en gedeputeerden. Zij werden hartelijk welkom geheten door Jo Cortenraedt, de hoofdredacteur van Chapeau, die alweer vele jaren vaste partner van TEFAF Maastricht is. Cortenraedt geldt als TEFAF-kenner par excellence en is tevens de samensteller/presentator van het officiële TEFAF-journaal dat elke avond te zien is op L1.

TEFAF-voorzitter Van Roijen ging kort in op het feit dat TEFAF dit en volgend jaar van start gaat met twee nieuwe kunstbeurzen in New York, de TEFAF New York Fall (die van 22 tot en met 27 oktober wordt gehouden), en de lente-editie (TEFAF New York Spring), die voor mei volgend jaar gepland staat. De organisatie speelt hiermee in op de wens van de kunstwereld om ook een beurs te organiseren aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Ook het feit dat sommige vermogende kunstliefhebbers bang zijn voor aanslagen in Europa speelt een rol. Van Roijen: ,,Beide beurzen bieden plaats aan 80 tot 90 deelnemers, terwijl we er in het MECC 275 hebben. Maastricht is en blijft onze belangrijkste beurs.” 

Foto's Frits Widdershoven

 

 

 

 

Lees ook