Kostbare bijbel uit 1703 te koop tijdens MABP

Gantsche H. Schrifture verlucht met 1000 handgekleurde platen

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 4 maart 2016

Tijdens de negende editie van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) die op 11, 12 en 13 maart wordt gehouden tijdens het eerste TEFAF-weekend wordt gehouden in de Sint-Janskerk aan het Vrijthof is een bijzondere bijbel te koop. Het gaat om een met de hand ingekleurd exemplaar van  ‘De Gantsche H. Schrifture’ van Jacob Lindenberg uit 1703. De ondertitel van het in Amsterdam uitgegeven werk (vraagprijs 195.000 euro) luidt: ‘Alle de Voornaamste Historien des Ouden en Nieuwen Testaments’. 

 

 

Het zeldzame boekwerk is verlucht met zo’n 1000 illustraties in koperdiepdruk van Romeyn de Hooghe, die volgens antiquariaat De Roo uit Zwijndrecht ‘alle onnavolgbaar’ zijn ingekleurd door meester-colorist Dirk Jansz. Van Santen. Deze was in zijn tijd beroemd om zijn natuurlijke inkleuringen en de heldere tinten die hij gebruikte.

De bijzondere bijbel is gedrukt op folioformaat. Volgens Van Loo is hij onwaarschijnlijk goed geconserveerd gebleven omdat het generatieslang in familiebezit is geweest en de laatste dertig jaar eigendom van een verzamelaar.    

 

De MABP staat al weer enkele jaren te boek als de belangrijkste internationale antiquarenbeurs voor boek en prent in de Benelux. ,,Waar andere antiquarenbeurzen in bijvoorbeeld Haarlem, Leiden, Antwerpen en Utrecht noodgedwongen zijn gesloten, of beperkt tot twee dagen of zelfs één dag, is Maastricht in de loop der tijd gegroeid naar drie volle beursdagen met een groeiend aantal bezoekers”, aldus de Maastrichtse antiquaar Ton Stille namens de organisatie van de beurs.

Volgens Stille weten steeds meer TEFAF-bezoekers hun weg weten te vinden naar de Sint Jan. Hetzelfde geldt voor grote musea, veilinghuizen en bibliotheken

Lees ook