Limburg: Ietsje meer zelfvertrouwen please

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 12 maart 2016

En jawel, de jaarlijkse vraag werd weer gesteld door enige Limburgse media: blijft de kunstbeurs TEFAF in Maastricht?

Eigenlijk een heel merkwaardige vraag, want de organisatie van ’s werelds grootste kunstbeurs heeft net het contract met het MECC voor 5 jaar verlengd. En de bestuursvoorzitter en de CEO hebben beiden nog eens heel helder gesteld dat de ‘moederbeurs’ in Maastricht zal blijven omdat het inmiddels een gevestigd instituut is en ook omdat het een ‘destination-fair’ is. Kunstliefhebbers uit heel de wereld komen er speciaal voor naar toe.

In Parijs of Londen, of zelfs in Amsterdam, zou TEFAF niet meer dan een onderdeel van de stad zijn, terwijl heel Maastricht en wijde omgeving nu twee weken lang in het teken staat van enkel en alleen de kunstbeurs. Die exclusiviteit en aandacht willen ze graag houden, ook in de hotels, de restaurants en andere zaken waar de kunsthandelaren en hun gasten in de watten worden gelegd.

De verbazing bij de organisatie over die jaarlijks terugkerende vraag is groot. Telkens opnieuw wordt deze langspeelplaat afgespeeld, maar vanwege de krassen kraakt het geluid steeds meer. Het komt vooral over als een vorm van onzekerheid. Alsof ‘we’ zelf vinden dat we zo’n groot internationaal evenement helemaal niet kunnen ‘hosten’, alsof we vinden dat we daar te klein voor zijn. Er wordt kennelijk ook geen navraag gedaan over hoe het feitelijk in elkaar zit. Het underdoggevoel zit kennelijk heel diep, vanuit de diepste mijnschachten.

Het komt een beetje provinciaal over in ieder geval. Wat meer zelfvertrouwen zou toch wel op z’n plaats mogen zijn. En als de kansen er zijn, moeten ze worden opgepakt. Niet iedereen mist overigens dat zelfvertrouwen in deze regio.

Zo heb ik op de eerste dagen van TEFAF gezien dat met name burgemeester Annemarie Penn- te Strake Maastricht uitstekend vertegenwoordigt en wel degelijk de kansen grijpt die zich voordoen. TEFAF CEO Patrick van Maris blijkt met haar de juiste klik te hebben en stelt haar meteen voor aan waardevolle contacten uit bijvoorbeeld New York, de stad waar TEFAF in oktober een satelliet-beurs zal gaan houden. Maastricht kan dankzij TEFAF een geweldige entree maken in de hoofdstad van de wereld. Als je het hebt over ‘branding’, over netwerken en economische voordelen, dan liggen daar aardig wat kansen voor het oprapen.

De nieuwe burgemeester van Maastricht snapt dat en springt op de wagen, en straks in het vliegtuig. Want dankzij die nieuwe beurs zullen veel Amerikanen voor het eerst kennismaken met TEFAF. En zullen zij gelokt worden om volgend jaar de moederbeurs in Maastricht te bezoeken.

Het wordt tijd dat we wat meer beseffen dat we in Limburg meer te bieden hebben dan enkel de vastelaovend, de asperges en de schutterijen. De blik op de wijde wereld, dat is de enige mogelijkheid om mee te komen in deze tijd.

 

 

Lees ook