Gulpener hecht aan vrijheid

Gulpener Bierbrouwerij is een van de oudste Limburgse familiebedrijven

Dinsdag 8 maart 2016

Jan-Paul Rutten is afgestudeerd chirurg, maar besloot uiteindelijk toch om in 2012 bij het familiebedrijf te gaan werken. Sinds 2014 is hij directeur. Zo kreeg de brouwerij alsnog een achtste generatie Rutten aan het roer. Hij is natuurlijk vaker gevraagd naar het waarom van zijn opmerkelijke switch. „Er zijn momenten in het leven waarop je keuzes moet maken,” zegt hij in zijn werkkamer waar een tot bureau omgebouwde operatietafel met een knipoog verwijst naar de eerdere ambities. „Het was nu of nooit. De brouwerij heeft me altijd aangesproken en zeker de weg die mijn vader heeft ingeslagen. Hij heeft  Gulpener op de kaart gezet als een duurzaam bedrijf. Zelfstandig, diep geworteld in Zuid-Limburg en brouwer van speciale, smakelijke bieren. Het is toch prachtig om zo’n brouwerij te leiden en de traditie te borgen. Dat sprak me onder de streep meer aan dat het medische vak.”

 

Uitdaging 
Naast hem zit zijn zus Maartje die hij zonder al te veel moeite overhaalde om  communicatie en marketing voor haar rekening te nemen. Na ruim vijftien jaar Amsterdam keerde ze met man en kind terug naar het uiterste zuiden. Een ongewone route, weet ze. „We waren thuis in Amsterdam. Beiden een goede baan, ik bij een communicatiebureau waar ik voor veel mooie merken campagnes heb gedaan. Maar deze uitdaging bij het eigen familiebedrijf kon ik niet weerstaan. Aan mij de opgave om meer bekendheid te genereren voor Gulpener.”

Die uitdaging is niet gering. Gulpener is met 59 medewerkers en een jaarlijkse productie van zo’n 100.000 hectoliter bier een kleine speler. Financieel gezond maar geen onderneming met miljoenen euro’s voor marketing. „Reclame via de massamedia is voor ons niet haalbaar. Dat hoeft ook niet. Wij concurreren niet met de grote biermerken, pilsener is voor ons slechts de helft van de omzet. We mikken op kleinere doelgroepen, op mensen die houden van speciale bieren. Beleving, daar gaat het om.”

 

Limburgs 
Jan-Paul Rutten knikt. „Speciaalbieren zijn meer en meer in trek, net als de aandacht voor duurzaamheid en ambachtelijkheid. Wij maken hier bier met uitsluitend Limburgse ingrediënten. Hop, gerst en bronwater uit de directe omgeving. Eigenlijk zijn wij de enige brouwerij in Nederland die Nederlands bier brouwen. ”

Eind dit jaar opent Gulpener, in 2014 Nederlands beste familiebedrijf én MVO-onderneming van de afgelopen tien jaar, een nieuw bezoekerscentrum in het voormalige brouwhuis aan de Rijksweg. Hier worden de bezoekers ontvangen die jaarlijks aankloppen voor een rondleiding. Daarnaast worden er onder andere ook biercolleges en cursussen bierbrouwen gegeven en komt er een mooie horecazaak in. „We bouwen geleidelijk verder aan Gulpener,” besluiten broer en zus. „We nemen onze eigen beslissingen en volgen onze eigen weg. En nee, deze brouwerij is niet te koop. Vrijheid is ons alles waard.”

 

www.gulpener.nl

Lees ook