Sleutelrol voor Maastrichtse Doris Baaten in De Tweeling

Kaartverkoop in Heerlen loopt hard

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 21 maart 2016

Vier maanden lang een uitverkocht DeLaMar Theater in Amsterdam en drie weken achtereen een daverend applaus in MartiniPlaza in Groningen, een van de grootste theaters van Nederland. In Heerlen, waar de voorstelling van 6 t/m 17 april maar liefst veertien keer te zien is, zal het niet anders zijn: met nog zo’n drie weken te gaan is op dit moment al 80 procent van de beschikbare stoelen verkocht. Wie erbij wil zijn, moet niet te lang meer wachten, aldus een woordvoerder van Parkstad Limburg Theaters.

Het succes van de musical De Tweeling, gebaseerd op de bestseller van Tessa de Loo uit 1993, is voor Nederlandse begrippen ongekend. Avond aan avond leidt het aangrijpende verhaal over de zevenjarige tweelingzusjes Lotte en Anne (Rosa da Silva en Hanna van Vliet), die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog van elkaar worden gescheiden en opgroeien in respectievelijk Nederland en Duitsland, tot herkenning bij het publiek. 

,,Het stuk bevat thema’s die ook in onze tijd nog altijd actueel zijn”, vertelt de in Maastricht geboren en getogen musicalster Doris Baaten (1956), die in De Tweeling de rol van Elisabeth, de zorgzame Nederlandse pleegmoeder van Lotte, speelt. ,,Schuld en vergeving, verdraagzaamheid, solidariteit, begrip, medemenselijkheid; eigenlijk alle grote thema’s van het leven komen in deze musical aan bod. Keuzes maken, bijvoorbeeld, ook al zijn die keuzes fout. Dat kunnen accepteren heet vergeven.”

Anders dan in het boek van Tessa de Loo, waarin het hele levensverhaal van de tweelingzusjes wordt beschreven, richt de musical zich vooral op jaren na de oorlog. Van anti-Duitse sentimenten – voor De Loo destijds een belangrijke reden om het boek te schrijven – heeft Doris Baaten in haar jeugd in Limburg nooit iets gemerkt, zegt ze. ,,In de omgeving waar ik opgeroeide speelde het in elk geval niet. We kwamen regelmatig in Duitsland, lazen Duitse boeken en gingen in Duitsland op vakantie. Onder invloed van een enthousiaste leraar op de middelbare school heb ik er zelfs een tijdje aan gedacht om Duits te gaan studeren.”

Van 6 tot en met 17 april is de veelgeprezen musical (muziek van Ilse De Lange en JB Meijers) dus te bewonderen in Heerlen. Als geboren Maastrichtse die op 19-jarige leeftijd naar Amsterdam verhuisde kijkt Baaten (die voor haar rol als Friedel van Galen, de schoonmoeder van André Hazes in de succesvolle musical Hij Gelooft In Mij en Musical Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol in een Grote Musical won) ernaar uit. Al was het maar omdat ze haar collega’s (het team verblijft in een vakantiepark in Vaals) iets van de schoonheid van Zuid-Limburg kan laten zien.

Elisabeth spelen in De Tweeling is elke avond een groot feest, aldus Doris Baaten. ,,Het is een kleine, maar belangrijke rol, die ook nog eens gebaseerd is op een prachtig boek. Daarbij komt dat de cast van De Tweeling een van de beste teams is die ik ooit gekend heb. Een uitzonderlijk fijne club mensen met een enorme betrokkenheid bij de voorstelling. Als iemand er een keer niet bij kan zijn, dan neemt een ander de opengevallen rol moeiteloos over. Ik nodig iedereen uit om in Heerlen te komen kijken.”

 

Lees ook