Clear Channel

Marktleider op het gebied van welkome reclame

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 25 maart 2016

Het is een vorm van reclame waar je, ook in letterlijke zin, nauwelijks omheen kunt. En het mooie is dat niemand zich eraan stoort. Sterker nog: reclame-uitingen in abri’s en op billboards en reclamemasten zijn vaak ongemerkt een welkome onderbreking van de dagelijkse routine. ,,Mensen nemen er kennis van terwijl ze op de bus wachten, aan het shoppen zijn of wanneer ze op een uitvalsweg in hun auto zitten te wachten tot ze verder kunnen rijden”, zegt Jos Dams uit Susteren. ,,Doordat vrijwel iedereen er elke dag mee in aanraking komt, is deze vorm van advertising uiterst effectief.”

Jos werkt sinds negen jaar als accountmanager/adviseur bij Clear Channel Hillenaar (CCH), onderdeel van Clear Channel International, het grootste mediabedrijf ter wereld en daarmee ook de grootste aanbieder van outdoor-reclame. De onderneming is bij het grote publiek bekender dan je in eerste instantie zou vermoeden. Clear Channel International is een van de krachten achter de wereldberoemde en toonaangevende lichtreclames op Piccadilly Circus in hartje Londen en op Times Square in New York. In Nederland is CCH – dat over 2015 een omzetgroei van 11,6 procent boekte - aanwezig in ongeveer 80 procent van alle gemeenten.

In Limburg timmert CCH al vele jaren aan de weg. ,,We zitten in elke gemeente en zijn aanwezig op zo’n 3500 plekken van Eijsden tot de Mookerhei”, vertelt Jos Dams. ,,En de rek is er nog lang niet uit.” Samen met een collega is hij verantwoordelijk voor zo’n beetje alle outdoor-reclame in de provincie. ,,Reclame-uitingen die je terugziet in bushokjes, op drukke pleinen of op plekken waar veel mensen langslopen. ,,Daarnaast zijn wij het bedrijf achter de billboards op metershoge panelen langs de snelweg.”

Omdat CCH sterk is in maatwerk, zijn het niet alleen de grote klanten – zoals Sabic, DSM, banken en de Provincie Limburg – die van de diensten van het in Oegstgeest gevestigde bedrijf gebruikmaken, maar ook kleinere. ,,Doordat alle objecten in kaart zijn gebracht en we aan de hand van data precies weten welke doelgroep er op een zeker moment op een bepaalde plek komt, kunnen we de klant – ook de kleinere – een goed en afgewogen advies geven. We weten vrij exact wat het bereik is en op welke plekken een reclamecampagne voor een bedrijf het effectiefst is. En de prijzen liggen vaak veel lager dan je op grond van de verwachte resultaten zou vermoeden.”

Op het gebied van jongerenreclame is CCH eveneens een sterke speler. ,,In honderden gebouwen van hogescholen en universiteiten in Nederland, maar ook op middelbare scholen, hangen reclamepanelen van CCH met boodschappen die zijn afgestemd op de leefwereld van jongeren. Je kunt daarbij denken aan campagnes voor het nieuwste mobieltje, maar ook aan opendagen van het leger of van de politie.”   

Ook de politiek heeft heel goed in de gaten wat je met een outdoor-campagne kunt bereiken, lacht Jos Dams. ,,Tegen de tijd dat er verkiezingen zijn, ontstaat er een run op de beste plekken. Politici snappen als geen ander hoe het werkt, en vooral ook dát het werkt.”

 

Lees ook