Aan de oevers van de Seine…

Gezien op TEFAF: meesterwerk Renoir voor onbekend bedrag verkocht

Auteur: Linda Eversteijn
Donderdag 17 maart 2016

Maker: Pierre-Auguste Renoir
Titel: Au Bord de l’Eau
Jaar: 1885
Signatuur rechts onderaan: Renoir
Stand: Dickinson London New York (nr. 402)
Prijs: verkocht voor een onbekend bedrag aan een ‘anonieme’ koper

Au Bord de l’Eau van de impressionistische schilder Pierre-Auguste Renoir maakt voor het eerst in bijna honderd jaar zijn debuut op de kunstmarkt, en wel in de TEFAF-stand van Dickinson Old and Modern Master Paintings uit Londen.

Renoir stond buiten aan de oever van de Seine, in de buurt van zijn zomerverblijf La Roche-Guyon, toen hij dit dromerige werk schilderde. Het is een kleurrijke en levendige voorstelling van een vrouw in een bootje dobberend op de rivier met weelderige bomen, bloemen en planten aan de waterkant. Het varen en picknicken bij de rivier de Seine was een geliefd en traditioneel onderwerp voor de impressionisten in de negentiende eeuw.

De schilders trokken weg uit de stad Parijs en zochten toegankelijke en idyllische plekken op om in de openlucht (en plein air) een impressie te schilderen van de natuur en de Parijse bourgeoisie.

Renoir was evenals Monet een van de toonaangevende schilders die in het begin van de jaren ’70 van de achttiende eeuw de impressionistische stijl introduceerde in Parijs. De schilderijen van Renoir werden opgemerkt door twee prominente Franse kunsthandelaren: Paul Durand-Ruel en Ambroise Vollard. Zij speelden een sleutelrol in de erkenning en waardering van het impressionisme.

Deze vooraanstaande handelaren hebben Au Bord de l’Eau allebei in hun bezit gehad voordat het in de grote kunstverzameling van de Amerikaanse schilders Frank en Alice Newton Osborn terecht kwam. Het werk werd nagelaten aan het Philadelphia Museum of Art waar het vijfentwintig jaar te zien was voor publiek. In 1993 werd het schilderij afgestoten en verkocht aan Amerikaanse privéverzamelaars.

Het doek toont de ontwikkeling in de schildertechniek van Renoir: van een meer klassieke impressionistische stijl waarmee hij met snelle en losse penseelstreken lichtval en het effect van licht op zijn omgeving wilde weergeven, naar een rijker en zachter geheel van kleuren en structuren zonder individuele toetsen zoals voorheen. De natuur was zijn grote inspiratiebron: ‘Elk individu dat wenst kunst te maken moet zich uitsluitend laten inspireren door de natuur. Hij moet meer van haar houden dan de mooiste maîtresse…,” schreef de schilder als openingszin in zijn verhandeling Grammar of Art uit 1883-1884.

Laat werk van Renoir zoals studies en tekeningen komen redelijk veel voor op de kunstmarkt, maar kwalitatief hoge schilderijen gemaakt tussen 1870 en 1880 zijn ongebruikelijk. Dat is ook niet verwonderlijk: De meeste stukken bevinden zich in museumcollecties. De vraagprijs van Au Bord de l’Eau is niet bekendgemaakt, de verkoopprijs evenmin, maar de nieuwe eigenaar heeft er waarschijnlijk miljoenen voor moeten neertellen.

Linda Eversteijn (Heerlen, 1986) is kunsthistoricus, kunstredacteur en museumprofessional. Voor Chapeau Online schrijft ze deze week een serie kunstbeschouwingen over objecten die te koop zijn op TEFAF Maastricht

 

Lees ook