Vijftig jaar Mestrini, drie generaties passie voor oogzorg

'In een familiebedrijf kan ieders talent naar boven komen'

Woensdag 3 februari 2016

Ondernemen vanuit het hart om mensen oogzorg te bieden op het allerhoogste niveau. Die filosofie maakt familiebedrijf Mestrini toonaangevend in de optiek.  Eind vorig jaar vierden drie generaties het vijftigjarig bestaan van Mestrini, met vestigingen in Meerssen en Maastricht.

Hoe het allemaal begon? Nou, heel romantisch, achterin een hoekje van schoonmoeders drogisterij in Kerkrade.  Daar start Hub Mestrini (81) midden jaren ’60 zijn eigen brillenzaak. Een gouden zet, zo blijkt. Al na vijf jaar ruimt de drogisterij het veld voor een volwaardige optiekzaak.

In die tijd is Meersen upcoming, dé groeigemeente waar het staat te gebeuren. Hub opent er daarom in 1975 een tweede Mestrini brillenzaak, tegenwoordig gelegen in een sfeervol pand aan de Stationsstraat.

 

Zoals in elk familiebedrijf speelt ook bij de Mestrini’s op zeker moment de hamvraag:  gaat zoonlief de zaak in? Niet zonder zichzelf eerst te bewijzen. Ruim vijftien jaar is Harald (55) in de leer bij andere opticiens.  Gaat nog een stap verder en volgt de HBO-opleiding tot optometrist, waardoor hij ogen ook kan onderzoeken op eventuele afwijkingen of ziektes. Mensen beter laten zien, dat is zijn grote passie. En daarvoor haalt hij het uiterste uit de kan.  

Als Hub Mestrini in 1998 besluit om terug te treden, nemen Harald en zijn vrouw Monique de zaak vol ondernemerszin over. „Het voordeel van een familiebedrijf,” zeggen ze, „is dat je vanuit een stabiele basis kan groeien en ieders talent naar boven kunt laten komen.”         

De zaak in Kerkrade gaat dicht, terwijl Mestrini Meerssen in 2005 verhuist naar een groter pand. Optometrie wordt ingezet om oogzorg te bieden op het hoogste niveau. En dat gaat  verder dan meten en stijladvies over het juiste brilmontuur. 

Met de opening van een tweede vestiging in Wyck komt in 2011 de droom van Monique uit. Ze is geboren in dit hippe, statige deel van Maastricht en voelt zich gelijk thuis.  Met trendy monturen, goed advies en hartelijkheid trekt Mestrini hier klanten uit het hele land. 

Van eenmanszaak uitgegroeid tot bedrijf met veertien toegewijde medewerkers van wie de oudste 35 jaar in dienst.  Nee, niet zo vreemd dat de derde generatie al staat te trappelen. Terwijl Harald en Monique nog vol toekomstplannen zitten, treedt Jules (23) alvast in vaders voetsporen. Hij studeert optometrie in Utrecht. De Mestrini’s kunnen gerust zijn: hun mooie familiezaak blijft behouden.  

www.mestrini.nl