Made in Maastricht: De Bisschopsmolen

Duurzaam, ambachtelijk en innovatief

Auteur: Ludo Diels
Vrijdag 29 januari 2016

 De Bisschopsmolen is in zijn tienjarige bestaansgeschiedenis als speltbakkerij uitgegroeid tot een begrip in Maastricht en verre omstreken. In deze oudste nog draaiende watermolen van Nederland met molenstenen, die aangedreven worden door een authentiek schoepenrad in het stadsriviertje de Jeker, wordt iedere dag weer bewezen dat het bakken van brood een kunst is. De Bisschopsmolen staat tot in de verre omtrek bekend als maatschappelijk verantwoord, ambachtelijk en duurzaam. Maar eigenaar Frank van Eerd is ook een meester in het slaan van een brug tussen heden en verleden. Het ontwikkelen van nieuwe producten of het ontdekken van verborgen gewaande grondstoffen of processen is Van Eerd op het lijf geschreven. Hij schuwt zelfs niet om in het verre verleden te duiken om in zijn snel groeiend bedrijf met ‘nieuwe’ producten te komen.

Zo’n nieuw product is bijvoorbeeld het desem gerstbrood. „Hiermee halen we de in feite al  eeuwenoude banden tussen bierbrouwer en broodbakker weer aan,” vertelt Van Eerd. „We gebruiken hiervoor een restproduct – bierbostel – dat ontstaat bij het brouwproces van bier. Door heel bewust voor de bierbostel van Gulpener te kiezen maken we een duidelijke keuze voor natuurlijke, lokaal geteelde grondstoffen. Eerlijker kan niet en gezonder ook niet.”

Voor een buitenstaander mag de samenwerking tussen de Bisschopsmolen en bierbrouwerij Gulpener opmerkelijk lijken, maar voor Frank van Eerd is het eigenlijk heel logisch. 

Chapeau Bisschopsmolen 7105

Lees het hele artikel in editie 1 van Chapeau!

Wilt u Chapeau Magazine iedere twee maanden ontvangen om meer reportages te lezen, word abonnee!

De losse verkooppunten vindt u  hier.

U kunt Chapeau Magazine ook lezen op de Ipad.

Lees ook