Väoske: nieuw Maastrichts stadsbier

Uit Rome overgevlogen priester verzorgde doop

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 11 januari 2016


Het is niet het eerste bier dat is genoemd naar de stadspatroon van Maastricht (want die eer ging in 1997 naar het Brabantse Schijndel, waar je een kerk hebt en een brouwerij – Sint Servattumus – die de naam van Sint Servaas dragen). Maar het ‘Väöske’ - de koosnaam van de omstreeks 384 overleden Sint Servaas – is het wél het eerste bier dat officieel is ‘gedoopt’ door een priester uit de stad van Sint Servaas. De in Rome woonachtige Eugène Dassen sprak op 9 januari tijdens een bijzondere bijeenkomst in de  Kanunnikenkelder van de Sint Servaasbasiliek een speciaal gebed uit om het smaakvolle donkerbruine gerstenat goed te laten landen in de Limburgse hoofdstad.

Het Väöske, dat binnenkort verkrijgbaar is in diverse Maastrichtse cafés, is een donker bier van hoge gisting en een alcoholpercentage van 7,1%. Het nieuwe bier – op de markt gebracht door de Maestrichter Bierbrouwerij - is opmerkelijk fris en kent een hoge doordrinkfactor, waardoor het ook heerlijk is op lenteachtige en zomerse dagen. Doordat bij het brouwproces donkere moutsoorten zijn gebruikt, heeft het Väöske een volle, zachte smaak, met op de achtergrond duidelijke karameltonen.

Bijzonder is dat bij de productie van een vleugje Limburgse appelstroop gebruikt is. ,,Deze toevoeging geeft het Väöske zijn unieke, warme nasmaak, zonder dat de stroop te overheersend naar voren komt”, aldus de initiatiefnemers Michiel Coumans, Stefan Vrancken en de broers Joris en Jasper Jongen.

Met het oog op de speciale introductie had Maestrichter Bierbrouwerij toestemming gekregen om de Kanunnikenkelder van de basiliek gebruiken. In een gloedvolle toespraak voorafgaand aan een passend gebed zette Eugène Dassen uiteen dat de kelder tot de Franse tijd in gebruik was als wijnkelder (waar de tot in de wijde omtrek van boeren afgetroggelde ‘tienden’ in  de vorm van de mooiste wijnen werden opgeslagen) en dat de kelder in de middeleeuwen de eerste 'Tax Free Shop' van Maastricht was. De immer dorstige leden van het Kapittel van Sint-Servaas hadden voor zichzelf besloten dat zij geen accijns verschuldigd waren over de hemelse dranken die onder de basiliek werden genuttigd. 

De hemel werd overigens ook te hulp geroepen bij het proeven van de eerste Väöskes. De Maastrichtse priester sprak het navolgende gebed uit:

Heer onze God,

Laat vol liefde uw zegen rusten op ons hier samen.
En geef in uw goedheid dat de aarde haar vruchten voortbrengt en wij daarvan altijd dankbaar genieten.
Schenk allen die honger en dorst lijden
in rijke mate de vruchten der aarde die zij nodig hebben voor hun levensonderhoud.
Zie ook naar de bodem van ons hart en laat er vruchten ontkiemen van gerechtigheid en liefde.
Dat vragen wij u op voorspraak van Sint Servaas en de heilige Arnolus. Door Christus onze Heer,

Amen

Lees ook