Vier Limburgse toptappers in landelijke biertapfinale

Strijd op Horecava om titel beste biertapper van Nederland

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 12 januari 2016


Komt de beste biertapper van het land dit jaar weer eens uit Limburg? Het zou best eens kunnen, want in Amsterdam doen morgen twee Limburgse barmannen en twee barvrouwen een gooi naar het Nederlands Kampioenschap Biertappen. Het gaat om twee Maastrichtenaren (Camiel Absil van Il Bacaro en Maurice Gilissen van In den Ouden Vogelstruijs) en twee van hun vrouwelijke vakgenoten (respectievelijk Ismay Gorissen van Café De Schuur in Herten en Elle Scheijen van Tapperie de Gats op de Markt in Sittard). De landelijke finale Biertappen, waaraan in totaal 49 taptalenten uit het hele land deelnemen, wordt zoals elk jaar gehouden op de derde dag van de Horecava in Amsterdam, de belangrijkste horecabeurs van Nederland.

Aan de finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen nemen enkel toptappers deel. Ze kwamen het afgelopen jaar als besten uit de bus tijdens vijf regionale wedstrijden als vervolg op een groot aantal lokale voorrondes.

De opdracht aan de deelnemers, die vanaf 13.30 uur aantreden, is zo helder als het overheerlijke gerstenat dat zij volgens de strikte regels van de biertapkunst in de glazen moeten zien te krijgen: ‘tap twee fluitjes, twee vaasjes en presenteer een speciaalbier aan de vakjury door deze uit het flesje uit te schenken’.

Rond 15.30 uur start de finale met de tien eindfinalisten. Om 16.30 uur is uiteindelijk bekend wie zich een jaar lang Nederlands Kampioen Biertappen mag noemen. De Maastrichtse biertaptoppers Absil en Gilissen gooiden in 2014 en 2015 ook hoge ogen tijdens de landelijke finale, die vorig jaar werd gewonnen door Rick Moenen van de Tramhalte in Maastricht. Ook andere Maastrichtenaren scoorden in het verleden hoog. Zo ging de landelijke titel in 2013 naar Ton Opgenhaffen van café La Clé aan de Kesselskade.

De organisatie van het Nederlands Kampioenschap Biertappen is in handen van de Stichting Tapwedstrijden.nl. De wedstrijd is bedoeld om horecaprofessionals enthousiast te maken voor het op de juiste manier tappen en schenken van bier. Sinds de oprichting van de Stichting Tapwedstrijden.nl in 2010 hebben zo’n 300 tapwedstrijden plaatsgevonden en zijn zes Nederlands Kampioenen gekroond. Volgens Vincent van der Wardt, de voorzitter van de stichting, is de vraag naar gastvrijheid en goed tappen gestegen. ,,Het niveau van de deelnemers ligt elk jaar hoger en wij zien dat ondernemers veel werk maken van de gastvrijheid die zij en hun personeel leveren aan de gasten.”

Fotografie: FotografieNiels.nl

Lees ook