Bijzondere collectie schaalmodellen op InterClassics

‘Van kindsbeen af verknocht aan BMW’

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 8 januari 2016


InterClassics Maastricht, het exclusieve oldtimerevenement dat van 14 tot en met 17 januari 2016 zijn 23ste editie beleeft in MECC Maastricht, is voor een belangrijk deel gewijd aan BMW, het Duitse automerk dat volgend jaar precies een eeuw bestaat. Mark Mengelers uit Susteren kijkt er met grote spanning naar uit: een groot deel van zijn unieke verzameling hoogwaardige schaalmodellen zal op de beurs te bewonderen zijn in zeven speciale vitrines.

Als klein ventje al was Mark Mengelers verzot op het automerk BMW. Met zijn vader Charles dwaalde hij urenlang rond in showrooms om te genieten van de allernieuwste BMW-modellen. „Ik verkeerde in de gelukkige omstandigheid dat mijn peetoom bij BMW in Brussel werkte,” vertelt Mengelers (37) in de reusachtige showroom van BMW-dealer Keram op Maastricht Airport. 

„Als er bij ons thuis een verjaardag was of een ander feest, bijvoorbeeld een communie, bracht mijn oom altijd het nieuwste schaalmodelletje voor me mee. Hij vertelde me er allerlei bijzonderheden over. Vandaar dat ik al op jonge leeftijd alles wist over de nieuwste BMW’s die rondreden.” 

Bij Limburgse BMW-dealers wekte het kleine kereltje met de grote voorliefde voor het Duitse ingenieursmerk zoveel vertedering dat ze hem graag hielpen om zijn verzameling uit te breiden: kwam zijn vader bijvoorbeeld voor een onderhoudsbeurt, dan hadden ze altijd wel een kleine verrassing voor hem in petto. 

Drie decennia later is Mengelers’ verzameling – alle miniaturen zitten nog verpakt in de originele dozen – uitgegroeid tot een van de grootste en kostbaarste van het land. Voor MECC Maastricht, zoals gebruikelijk gastheer van InterClassics, voldoende aanleiding om de collectioneur – in het dagelijks leven mede-eigenaar van een atelier waar orthopedische schoenen worden vervaardigd - uit te nodigen zijn verzameling in januari op de beursvloer ten toon te stellen. Op die manier kan hij zijn passie voor BMW delen met liefhebbers en verzamelaars uit heel Europa. 

Het hart van de ‘Mengelers-collectie’ wordt gevormd door de zestien schaalmodellen die in een gelimiteerde oplage zijn geproduceerd in het kader van het Art Car-programma van BMW. Een prestigieus project waarvoor de basis werd gelegd in 1975, toen voormalig topcoureur Hervé Poulain op het idee kwam een BMW als een kunstwerk te laten beschilderen door een van de grote kunstenaars van dat moment. De keuze viel al snel op Alexander Calder, een  vriend van hem. De BMW 3.0 CSL was de eerste BMW die van een artistieke verflaag werd voorzien. 

Na Calder, die overigens kort na de lancering van het Art Car-programma overleed, volgde een hele reeks van kunstenaars die het leuk vonden een exclusieve auto voor hun werk te gebruiken in plaats van canvas. Onder hen illustere artiesten als Jeff Koons en de popart kunstenaars Roy Lichtenstein en Andy Warhol. 

Slechts weinigen zullen de complete serie miniaturen – schaal 1 op 18 – in hun bezit hebben. Ofschoon de collectie, die in 2011 te zien was op TEFAF, heel veel geld waard is (op veilingsite eBay wordt alleen al voor afzonderlijke exemplaren grof betaald) peinst Mark Mengelers er niet over de bijzondere serie van de hand te doen. „Om de simpele reden dat als ik nu zou zwichten voor het geld, het me nooit meer lukt de hele collectie opnieuw in mijn bezit te krijgen.”

Ook de encyclopedische kennis over BMW die hij van kindsbeen af vergaarde is in de loop der jaren flink gegroeid. Urenlang kan Mengelers vertellen over de honderden schaalmodellen die hij in zijn bezit heeft. Uit zijn boeiende verhalen spreekt bevlogenheid. „Achter elke BMW, uit om het even welk jaar, zit een bijzonder verhaal.” 

Een leuk voorbeeld: wie dacht dat rock and roll-legende Elvis Presley enkel en alleen verknocht was aan robuuste Cadillacs, heeft het mis, zegt Mengelers wijzend op een schaalmodel van de befaamde (en overigens ook beruchte) BMW 507. Deze sportieve, naar goed BMW-gebruik schitterend vormgegeven auto werd in de tweede helft van de jaren ’50 op de markt gebracht. „Er zijn er niet meer dan 254 van geproduceerd,” weet de BMW-kenner uit zijn hoofd. „Een van de gelukkige bezitters was Elvis Presley, die destijds in Duitsland was gelegerd. Hij zag de 507 op een autoshow en was meteen verkocht.”

De originele auto van The King is uiteindelijk teruggevonden in Amerika. Onder BMW-liefhebbers – ze treffen elkaar geregeld in internationale community’s op internet – zijn de verwachtingen hooggespannen. „BMW heeft de wagen teruggekocht. De auto wordt op dit moment gerestaureerd door het BMW-museum in München, waar hij volgend jaar tentoongesteld wordt in het kader van de honderdste verjaardag van BMW.”

Met de 507 liep het overigens bijna net zo slecht af als met Elvis zelf, zo valt uit het verhaal van Mark Mengelers op te maken. Het type kostte BMW destijds op een haartje na de kop, omdat er veel te weinig van werden verkocht. „De ontwikkelingskosten waren zo hoog dat de auto in aanschaf veel te duur werd. In Nederland kostte de 507 destijds 35 à 40.000 gulden, een bedrag waarvoor je in die jaren bijna twee huizen kon kopen.”   

Maar uiteindelijk kwam met de 507 alles goed. Recentelijk werd op en veiling nog een exemplaar afgehamerd voor het lieve bedrag van 2,4 miljoen. In dit kader is het extra bijzonder te noemen dat op de komende InterClassics ook een echte 507 te bewonderen zal zijn. 

John Meessen, directeur-eigenaar van BMW-dealer Keram, hoort de verhalen van Mark Mengelers lachend aan. Samen raken ze nooit uitgepraat. „Met mensen die al zo lang bij ons komen, hebben we een meer dan zakelijke band. Ik vind het hartstikke leuk als Mark mij ’s avonds om 8 uur een Whatsappje stuurt over een nieuw modelletje dat hij ergens heeft gezien.” 

InterClassics Maastricht vindt plaats van donderdag 14 tot en met zondag 17 januari 2016 in MECC Maastricht. Online prijs volwassenen: € 16,50  Dagkassa volwassenen: € 19,50. Kinderen tot en met 12 jaar gratis. 
www.interclassicsmaastricht.nl

Lees ook