Affections: opgezette dieren en het wezen van de mens

Les Deux Garçons en Lidy Jacobs exposeren samen in Venlo

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 8 januari 2016

Ze zochten al enige tijd naar een mogelijkheid om gezamenlijk te exposeren en hebben die nu gevonden. Het kunstenaarsduo Michel Vanderheijden van Tinteren en Roel Moonen uit Landgraaf (Les Deux Garçons) en Lidy Jacobs (geboren in Heerlen en alweer heel wat jaren werkzaam in Rotterdam) genieten buiten onze landsgrenzen bekendheid  en zijn vertegenwoordigd in diverse belangrijke kunstcollecties. Zondag gaat in Galerie Wilms in Venlo hun duo-expositie Affections van start.

Michel Vanderheijden van Tinteren (1965) en Roel Moonen (1966) studeerden allebei aan de Kunstacademie in Maastricht. Sinds 2000 werken zij samen onder de naam Les Deux Garçons. Zij genieten vooral bekendheid door hun sculpturen van opgezette dieren (taxidermie). Bij sommigen roept hun werkwijze afschuw op, maar velen raken ook vertederd door de verstilde beelden van dieren die ooit echt hebben geleefd.  Daarnaast maken ze collages, schilderijen, bronzen beelden en assemblages, waarbij ze altijd streven naar perfectie in materiaalkeuze en afwerking.

Hun sculpturen van taxidermie zijn veelal absurdistisch en ontroerend. Van Tinteren en Moonen vervaardigen ze aan de hand van materialen die ze aantreffen bij de preparateur, of op veilingen dan wel bij antiquairs. Ze presenteren hun herten, lammetjes, zwijntjes en andere dieren vaak als Siamese tweelingen of meerlingen, met attributen als pistooltjes, bankbiljetten en parfumflesjes, volgens de kunstenaars zelf symbolen van angst, noodlot en vergankelijkheid.

Het werk van Lidy Jacobs (haar werken zijn sinds 2011 met regelmaat te zien in de galerie en op beurzen) bestaat uit bevreemdende figuren in collagevorm. Daarmee wil ze, naar eigen zeggen, de opgedrongen beeldvorming in de massacultuur ter discussie stellen. Ze treedt in dialoog met de ‘onrealistische modellenwereld’ en wil de toeschouwer aanzetten tot reflectie over schoonheid en maakbaarheid.

Galerie Wilms werkt sinds enkele jaren samen met de Rotterdamse kunstenares en stelt haar jongste werk tentoon. Jacobs’ belangstelling voor verzamelingen is duidelijk terug te vinden in haar oeuvre: afbeeldingen van ledematen, dierenhoofden en borsten komen systematisch terug. Na het verknippen van materiaal, wordt een samengesteld beeld gevormd dat volgens de kunstenares ‘het wezen van de mens onthult’.

Recent introduceerde Jacobs een nieuwe techniek in haar creaties: met artificiële klei schept ze huidkleurige lichaamsdelen die de collages driedimensionaliteit verlenen.

Les Deux Garçons en Lidy Jacobs hebben gemeen dat ze afkomstig zijn uit Limburg. Verder ligt bij beide kunstenaars kwetsbaarheid, schoonheid en massacultuur ten grondslag aan hun werk, zonder dat zij moraliserend willen overkomen. Humor speelt een belangrijke rol in de kunstwerken die ze maken. Want, zo vinden ze, humor relativeert, maar biedt genoeg ruimte en stof om na te denken.

De opening van Affections is 10 januari om 15.00 uur in Galerie Wilms (Nieuwstraat 50 Venlo). Zowel Lidy Jacobs als Les Deux Garçons zijn aanwezig bij de aftrap. De tentoonstelling is te zien tot en met zaterdag 20 februari. Galerie Wilms is van 10 tot en met 14 februari gesloten.

 Image003

 www.galeriewilms.nl

info@galeriewilms.nl

T:  0031 (0) 6 43599407 (Paul) T:  0031 (0) 6 40164653 (Carla)

 

 

 

Lees ook