Bowie van grote invloed op leven Limburgse theaterregisseur

Ivo van Hove wist van broze conditie wereldster

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 11 januari 2016

De Belgisch-Limburgse regisseur Ivo van Hove, baas van Toneelgroep Amsterdam, wist al langer dat de zondag aan kanker overleden David Bowie nog maar kort te leven had. Dat zei de uit Kwaadmechelen afkomstige Van Hove, met wie Bowie vorig jaar intensief samenwerkte bij de totstandkoming van de muzikale theatervoorstelling Lazarus, vanmorgen in een reactie op het overlijden van de legendarische rockster.

Voor de buitenwacht leek het alsof David Bowie, die vorige week 69 jaar werd, blaakte van gezondheid, maar wie hem beter kende wist dat maar schijn was, aldus de Limburger. Hij vertelde dat Bowie na de première van hun gezamenlijke theaterstuk aan het einde van zijn Latijn was. ,,Achter het podium stortte hij meteen in. We hebben tien minuutjes staan praten. Hij was op”, aldus de Limburgse theaterregisseur over zijn idool, die vorige week ter gelegenheid van zijn 69ste verjaardag nog een nieuw album – Blackstar – uitbracht.  

Van Hove, die naar eigen zeggen opgroeide met Bowie’s muziek en diens werk tijdens zijn ontluikende seksuele ontwikkeling als een bevrijding zag, is het afgelopen jaar veel met de grote artiest opgetrokken. Hij bracht in herinnering hoe hij Bowie in 1972 in het Britse muziekprogramma Top of the Pops op het podium op vergaande wijze zag flirten met een andere man. Voor een Limburgse jongen in de puberleeftijd die niet goed raad wist met zijn gevoelens opende dat de weg naar heel veel rijke fantasieën, aldus Van Hove. ,,Als jongen van 12 jaar die gevoelens had voor andere jongens van 12 jaar dacht ik: het kan, het mag, want als David Bowie het mag, dan wij ook."   

Het contact kwam tot stand via de invloedrijke film- en theaterproducent Robert Fox, die hij kort tevoren had leren kennen in Londen. Hij wist dat Bowie werkte aan een musical, maar nog geen regisseur had.

Toen Van Hove in de loop van 2014 een mailtje uit Amerika kreeg waarin hij Fox werd gepolst als toekomstig regisseur, dacht hij aanvankelijk aan een flauwe grap, vertelde hij vorig jaar in een interview in het tv-programma De Wereld Draait Door. ,,Tegen mijn gewoonte in heb ik het drie dagen laten liggen.”

Toen hij uiteindelijk toch reageerde, werd hij binnen het uur gebeld. Drie weken later al zat hij om 10 uur 's ochtends  ‘in een appartement-achtig gebeuren’ in New York aan tafel met David Bowie, zijn grote jeugdheld, die in tegenstelling tot de Limburger, de rust zelve was. Hij was uitstekend voorbereid en had zijn aanstaande gast uit Nederland helemaal ‘ondersteboven gegoogled’, aldus Van Hove.

Het kostte Van Hove overigens behoorlijk wat moeite om de zaak tegenover zijn medewerkers geheim te houden, vertelde de theaterregisseur in De Wereld Draait Door. Daags voor de ontmoeting in New York speelde Toneelgroep Amsterdam nog in het Franse Avignon, waar de Limburger een smoes moest verzinnen om er even tussenuit te kunnen. Toen de opdracht eenmaal binnen was, moest hij vervolgens nog eens ruim een jaar lang de lippen op elkaar houden.

Eigenlijk was David Bowie van plan om Lazarus te baseren op nieuwe arrangementen van bestaand werk, maar op speciaal verzoek van Van Hove zou de wereldberoemde artiest nog enkele nieuwe nummers hebben geschreven.

David Bowie schreef muziekgeschiedenis met megahits als Space Oddity, Ziggy Stardust, Under Pressure en Heroes. In de Nederlandse hitparade stond hij vijf keer op nummer 1. 

 Shutterstock 181657286

 

Lees ook