Zien en gezien worden in het Glazen Restaurant

Hotelschool Maastricht heeft geen moeite voldoende ‘Jobpers’ te vinden

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 2 december 2015

Ruim 71.000 euro konden de initiatiefnemers van het Glazen Restaurant in Enschede op 23 december 2012 overmaken naar het goede doel: 3FM Serious Request. Een bedrag dat een jaar later in Leeuwarden, met een opbrengst van ‘slechts’ 44.000 euro, helaas niet werd geëvenaard. Maar nu het beroemde Glazen Huis in Heerlen staat (en daarmee ook het Glazen Restaurant) gaat het Friese record er zonder twijfel aan, denken alle betrokkenen. Zeker nu het aantal dagen is uitgebreid van vijf naar zeven.

Wie zijn de deelnemers? En waarom doen ze met de actie mee? Chapeau vroeg het aan onder anderen Jeroen Delissen, de Food and Beverage-manager van Teaching Hotel Château Bethlehem, het hotel-restaurant van de Hotel Management School Maastricht. 

Veel werk heeft hij niet hoeven te verrichten om zijn studenten zover te krijgen dat ze zouden meedoen aan het Glazen Restaurant dat dit jaar op het Raadhuisplein in Heerlen staat, zegt Jeroen Delissen (31), die als F&B-manager bij het door studenten gerunde Maastrichtse hotel eindverantwoordelijk is voor ‘alles op het gebied van eten en drinken’. Sterker nog: minder dan drie kwartier nadat hij op verzoek van Danny Keppels (een van de vier initiatiefnemers) zijn studenten had gevraagd zich aan te melden als vrijwilliger, stroomde zijn mailbox vol met berichten van gemotiveerde vrijwilligers.

Jeroen Delissem 1

Ook hijzelf was van meet af aan laaiend enthousiast. ,,Danny had mij tijdens de BBB-beurs in het MECC gepolst of ik interesse had om mee te doen”, vertelt Jeroen Delissen. ,,Ik heb toen met mijn grote mond gezegd dat dit, geen enkel probleem was, vooral ook omdat ik zeker wist dat het bij mijn studenten goed zou vallen. Een aantal van hen had in het verleden – ruim voordat bekend zou worden dat het Glazen Huis naar Heerlen kwam – zelf al geopperd graag iets voor 3FM Serious Request te willen doen: een vrijwilligersavond of een sponsordiner.”

De enige vraag, aldus Delissen, was of de Hotel Management School tijdens de kerstvakantie voldoende ‘Jobpers’ bij elkaar zou kunnen krijgen om mee te doen, maar ook dat bleek allerminst een probleem. ,,Met 119 diensten, die we gaan draaien met 85 studenten, zitten we bijna helemaal vol. Sommige studenten vinden het leuk om twee keer mee te toen.”  

Voor de Hotel Management School Maastricht is het verder leuk dat eindelijk weer eens kan worden samengewerkt met de leerlingen van de horecaopleiding van het Arcus College, zegt de F&B-manager. ,,Je hebt het over twee hotelscholen op korte afstand van elkaar die elkaar op belangrijke punten kunnen aanvullen. Wij zijn erg benieuwd hoe dit uitpakt gedurende een mooi evenement als het Glazen Restaurant. Als hotelschool kunnen wij ons van onze beste kant laten zien.”

Uiteraard hebben ook de studenten er baat bij, want voor hen is het prachtig om ervaring te kunnen opdoen in een gerenommeerd restaurant, aldus Delissen, die vermoedt dat sommigen het ook om een andere reden doen: ,,Het blijft natuurlijk een kwestie van zien en gezien worden. Ik weet dat sommige studenten het leuk zouden vinden om op TV te komen of een glimp van een bekende dj of artiest te kunnen opvangen. En ja, laten we eerlijk zijn: het staat ook chic wanneer je als hotelschoolstudent op je cv kunt zetten dat je je via het Glazen Huis een of meerdere avonden hebt ingezet voor Serious Request.” 

Heeft Delissen als F&B-manager die gewend is te denken in kosten en opbrengsten enig idee wat het eindresultaat zal zijn? ,,Nou nee, maar als je kijkt naar de afgelopen jaren: daar gaan wij er flink bovenuit. De organisatie heeft er goed aan gedaan om er een Limburgse aangelegenheid van te maken in plaats van een alleen een Heerlens evenement.”

Het Glazen Restaurant op het Raadhuisplein in Heerlen is geopend van 17 tot en met 23 december. Je kunt er terecht voor een aangekleed ontbijt (25 euro), lunch (65 euro) en diner (85 euro). De hele opbrengst wordt geschonken aan 3FM Serious Request. Kijk hier voor mee informatie.


Fotografie: Olga van Borren


Lees ook