Het veelzijdige Franse leven volgens Armand Vliegen

Kleurrijk boek met persoonlijke ervaringen en tips van een francofiel

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 4 december 2015

Als francofiel word je een beetje bedrijfsblind, schrijft Maastrichtenaar Armand Vliegen in zijn nieuwste boek, dat geheel gewijd is aan Frankrijk en vooral aan de geneugten van het Franse leven. ,,Alles is gericht op Frankrijk. Je vergeet even de norsheid van de Fransman, met wie verdomd lastig contact te krijgen is. Als je er een tweede woning op nahoudt, dan merk je dat min of meer dagelijks. Je gaat er gemakshalve aan voorbij. Je houdt te veel van het land en de cultuur – en last but not least van het klimaat – om hierbij stil te willen blijven staan.” 

100 en 11 tours door France/Vliegen over Frankrijk, luidt de speelse titel van het boek dat Vliegen, levensgenieter, voetballiefhebber en francofiel, mede heeft samengesteld naar aanleiding van het feit dat hij volgend jaar 60 jaar wordt. Een snelle rekensom leert dat hij derhalve alweer zo’n tweederde van zijn leven verknocht is aan het Franse land (hij heeft een eigen appartement in de buurt van Cannes) en aan het heerlijke eten dat je op allerlei plekken tegenkomt en waar je volop van kunt genieten – mits je in letterlijk opzicht de juiste weg bewandelt, zo beklemtoont hij meermaals. 

Armand Vliegen 1

Bijkomende aanleiding om eindelijk al zijn ‘geheimtips’ op een rijtje te zetten en voor de buitenwacht te openbaren was voor Vliegen het feit dat in 2016 het EK Voetbal in Frankrijk wordt gehouden. Voor Nederlanders een dubbele reden om volgend jaar La Douce France op te zoeken, dacht Vliegen, die tijdens het schrijven van het boek nog volop in de veronderstelling verkeerde dat Oranje met een tien met een griffel en een zoen van de juffrouw door de voorselectie zou komen. 

Helaas liep het anders, constateert de schrijver, die nog altijd iedereen oproept om in 2016 vooral naar de grote wedstrijden te gaan kijken: Nederland mag dan zijn uitgeschakeld, maar België, Vliegens tweede vaderland, is nog volop in de race. Dus waarom zouden we niet massaal in Frankrijk gaan genieten van de Rode Duivels, vraagt hij zich af. 

100 en 11 tours door France/Vliegen over Frankrijk is opgebouwd uit vele tientallen persoonlijke anekdotes over zijn ervaringen met het land dat hij leerde kennen via zijn schoonvader Crit (Crétien), die net als hijzelf een onbedaarlijke levensgenieter was. Daarnaast bevat het rijk geïllustreerde boek honderden suggesties: de mooiste routes, de leukste terrassen, de fijnste (betaalbare) hotels en niet te vergeten: de beste restaurants, want Vliegen en zijn vrouw Monique hebben tijdens hun reizen door het veelzijdige land wat Michelinsterren bij elkaar geproefd! 

Het aardige aan het boek, met bijdragen van mede-francofielen Tony Eyk, Raymond Kerckhoffs en Ronald Giphart, is dat Vliegen alle bijzondere plekjes in de steden en dorpen die hij beschrijft zelf heeft bezocht (hij kent meerdere grote chefs persoonlijk), net als de hotels en restaurants die hij aanbeveelt. Niettemin roept hij de lezer op om de gids ‘vol tips en trips’ zo nu en dan terzijde te leggen en zélf op ontdekkingstocht te gaan door het zeshoekige land dat over alles beschikt wat een mens kan wensen. Want voor wie ervoor openstaat en zich niet laat afschikken door het ware feit dat Fransen je niet zo snel zullen uitnodigen voor een kopje koffie bij hen thuis, is en blijft Frankrijk één groot avontuur.  

100 en 11 tours door France/Vliegen over Frankrijk, ‘een samenvatting van de mooiste steden en streken met het accent op het goede leven’, wordt op 10 december om 16.30 uur feestelijk gepresenteerd in Wyck Bazaar, het nieuwe winkelgebied tussen de Rechtstraat en de Wycker Grachtstraat in Maastricht. Het boek (prijs € 22,50 exclusief verzendkosten) kan ook rechtstreeks worden besteld via een mail aan de schrijver: armandvliegen@me.com 

Lees ook