Precies wat je nodig hebt op een maandagochtend

Tips voor een warme wintervacht

Auteur: Elise Crutzen
Maandag 14 december 2015

Het is donker. De wekker gaat af. Het is maandagmorgen en met moeite sla ik het knusse wintervachtje van mij af – iets dat voelt alsof ik de vriezer opentrek. Half slapend sta ik voor de kledingkast het kleedmysterie van de dag te ontcijferen. La question: hoe boots ik dat knuffelzachte dekbed na zonder dat ik er ook zo uitzie?

Omdat ik niet nóg eens kostbare ontwaaktijd voor die garderobe wens te spenderen, trok ik vandaag tijd uit voor een onderzoek. Ik dacht zo: het moet mogelijk zijn, een warme stijlvolle outfit die ook nog eens past bij een maandagochtend.

Qua trends kwam ik uit op onder andere de over-de-knie laarzen. En grote kabeltruien, héle grote kabeltruien. Al is het punt wel: mijn haren knetteren op volume tien zodra ik ook maar íets te dicht bij die kledingstukken in de buurt kom. En ik twijfel over panty’s, want hoe warm zijn die nou eigenlijk? Nee, sorry jongens. Zéker geen trendy visnet-exemplaar vandaag.

Ik besef al snel dat materialen boven trends gaan. Een dikke katoenen sweater van een modieus label doet je thermometer niet naar tropische temperaturen stijgen. Die van wol, kasjmier, zijde en fleece wél. Allemaal warmte-isolerende kanjers. Kriebelt de boel wat? Deze bizarre tip van NSMBL, een recept van azijn en conditioner, zou de wilde haren van je stekelige knuffelvriend doen verliezen.

Wat betreft schoenen: een hartverscheurend uitzicht. Zoveel mooie pumps, gympen en enkellaarsjes, maar ik zie het niet gebeuren. Vooral niet met wintertenen. Ik overweeg Uggs. Eerlijk is eerlijk: die forse Eskimo-boot is en blijft een behoorlijke stoorzender in een elegante outfit. Gaat het om een noodgeval? Dan hier wat suggestieve kleedtips om het geheel zo smaakvol mogelijk te houden.  

Tja, en dan is het buiten koud en binnen warm. Hoe je dat aanpakt? Ik raadpleegde Oostenrijkse vrienden, die mij een les in laagjes gaven. Iets dat doet denken aan, jawel, layering – die enige echte modetrend. En daar krijgt mijn modehart het nu warm van! Dit is een trend die uitermate geschikt is voor maandagmorgen. Want: je mag niet één favoriet basic kledingstuk aan, maar zeker vier. Want: het is nog warm ook. Ik zeg: doen. 

Lees ook