Maurice Kikken: Glazen Restaurant is pure beleving

Cateraar uit Ulestraten verzorgt lunch op zijn verjaardag

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 12 december 2015

Voor de deelnemers aan het Glazen Restaurant, het particuliere initiatief dat van 17 tot en met 23 december wordt gehouden in het centrum van Heerlen, op slechts een paar honderd meter van het populaire Glazen Huis, is het aftellen begonnen. Voor de veertien Limburgse chefs en hun keukenbrigades (sommigen brengen ook een deel van hun bedienend personeel mee) staat één ding vast. Ze stellen alle in het werk om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel: een nieuwe toekomst voor kinderen in voormalige oorlogsgebieden. Voor Maurice Kikken en zijn team betekent het Glazen Restaurant de afsluiting van een heel goed 2015.

Of hij op dit moment druk bezig is om voor zijn klanten de komende feestdagen in goede banen te leiden? Eigenaar Maurice Kikken van Maurice Kikken Catering uit Ulestraten lacht. ,,We verzorgen de komende dagen nog een aantal borrels en bedrijfsfeesten en richten ons vervolgens op onze deelname aan het Glazen Restaurant. Daarna is het voor ons wel even mooi geweest: we gaan lekker op wintersport in Oostenrijk. Na een heel jaar hard gewerkt te hebben, zijn we daar wel aan toe.”

kicken

Zijn deelname aan het Glazen Restaurant op het Raadhuisplein in Heerlen, waar hij op woensdag 23 december – op de afsluitende dag van het zevendaagse eetfestijn voor het goede doel  - de lunch verzorgt, is voor hem en zijn team een mooie afsluiting van een mooi en succesvol jaar, aldus Kikken. ,,Dat 23 december toevallig ook mijn geboortedag is, komt gunstig uit. Het is een mooie bijkomstigheid en tevens een prima moment om een paar dagen vrij te pakken in verband met de feestdagen.”

Waarom zijn bedrijf meedoet met het Glazen Restaurant? Na drie jaar deelname aan het Preuvenemint in Maastricht was dit een volgende bijzondere uitdaging, vertelt Kikken, die alweer ruim 20 jaar meeloopt in de wereld van de horeca en dus heel veel heeft gezien een meegemaakt. Vanuit zijn modern uitgeruste keuken in Ulestraten (gemeente Meerssen) werkt hij met een team van gepassioneerde vakmensen aan de bereiding van de lekkerste hapjes en de mooiste buffetten – uitsluitend met verse ingrediënten en seizoensproducten – die vervolgens worden uitgeleverd op allerlei locaties. Vaak gaat het om plaatsen waar bijna niets voorhanden is en waar je het dus voor een belangrijk deel moet hebben van de culinaire omlijsting, aldus Maurice Kikken.v

Ook in het Glazen Restaurant draait eigenlijk alles om beleving, vertelt de chef. ,,Je hebt te maken met een vrij kort tijdsbestek – een paar uur nadat je van start gegaan bent staat de volgende deelnemer alweer klaar om het diner te bereiden – waarin allesperfect moet lopen. Dat is topsport, maar ook een stukje uitdaging. Het bijzondere van dit initiatief is dat je ook nog eens flink in de belangstelling staat vanwege het goede doel, dat ook wij van harte ondersteunen. Voor iedereen bij ons een motivatie om er voor honderd procent tegenaan te gaan.” 

Dat Maurice Kikken Catering een van de laatste bedrijven is die in het kader van het Glazen Restaurant hun kunnen mogen tonen, heeft ook zo zijn voordelen, denkt Maurice. ,,Als er al zaken zijn die extra aandacht behoeven, dan zijn die in de dagen daarvoor al opgevallen. Ik ga er vanuit dat we niets onverwachts tegenkomen en dat we eigenlijk in een gespreid bedje terechtkomen.”

Het mooiste van het Glazen Restaurant is, vindt Kikken, dat er door zo veel collega’s in zijn branche wordt samengewerkt om er het maximale uit te halen. ,,Samen ben je sterk. Je gaat met zijn allen voor één en hetzelfde goede doel, dus het moet goed zijn. Als er ergens moet worden bijgesprongen, dan staan wij klaar.”

Wat het menu betreft, wil hij nog niet op de zaken vooruitlopen,  ook al omdat je de gasten toch een klein beetje moet kunnen verrassen, stelt Kikken. ,,Ook dat hoort bij de beleving. En aangezien het gaat om een lunch, moeten we nog meer de explosie laten zien. Laten we het erop houden dat het menu heel mooi zal zijn, met vis als voorgerecht, een mooi stuk vlees als hoofdgerecht en een dessert van chocolade.”

Toen hij voor het eerst hoorde dat Heerlen dit jaar gastheer zou zijn voor het Glazen Huis (en daarmee eventueel ook voor het Glazen Restaurant) moest hij zich wel even achter de oren krabben, aldus Kikken. ,,Dit is een prachtig initiatief dat landelijk tot zeer veel emotie leidt. Toen voor het eerst de naam Parkstad viel dacht ik: die krijgen een zware dobber, maar niets is minder waar. Wat hier gebeurt is goud waard. Het is goed voor het verenigingsleven, het zakenleven en natuurlijk ook voor de horeca in Parkstad. Hier kunnen we met zijn allen nog heel lang plezier van hebben, mits we het op de juiste wijze intikken.” 

Fotografie: Olga van Borren

Voor de lunch op 23 december zijn nog tickets beschikbaar. Kijk voor meer informatie en reserveringen op http://www.glazenrestaurant.nl/