Kasteel voor fijnproevers enorm tevreden over Glazen Restaurant

3FM Serious Request bijzondere vorm van teambuilding voor Terworm

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 23 december 2015

Ruim 71.000 euro konden de initiatiefnemers van het Glazen Restaurant in Enschede op 23 december 2012 overmaken naar het goede doel: 3FM Serious Request van het Rode Kruis. Een bedrag dat een jaar later in Leeuwarden, met een opbrengst van ‘slechts’ 44.000 euro, helaas niet werd geëvenaard. Maar de vier initiatiefnemers in Limburg – Andy Croonenberg, Danny Keppels, Bob America en Xavier Cortenreadt – verbreken het record op hun sloffen, denkt directeur-gastheer Pascal Gulpen van Kasteel Terworm in Heerlen. Hij mocht maandag met zijn team de lunch verzorgen. Tevreden kijkt hij terug, in het laatste deel van deze 14-delige serie.

Een kasteel voor fijnproevers. Zo positioneerde het goeddeels vervallen Kasteel Terworm in Heerlen zich zestien jaar geleden nadat het was opgekocht door de directie van hotelketen Van der Valk, die het slot – in samenwerking met de gemeente Heerlen en Natuurmonumenten veranderde in een hotel annex modern restaurant met een klassieke touch. Intussen heeft het karakteristieke kasteel zijn vaste waarde wel bewezen: te midden van gerenommeerde zaken als Winsererhof in Landgraaf en Cucina del Mondo in Heerlen, vormt Terworm een inmiddels niet meer weg te denken onderdeel van het culinaire landschap van Parkstad Limburg. ,,Een gebied dat nog lang geen culinaire hoofdstad van Nederland is, al zijn we wel aardig op weg”, zegt Pascal Gulpen, directeur-gastheer van Kasteel Terworm.  ,,Want samen ben je sterker dan alleen.”

Alle gastronomische bedrijven in Zuid-Limburg hebben zo hun eigenheid, legt Gulpen uit. ,,Kasteel Terworm is de plek bij uitstek voor een mooi diner in een romantische setting. Als het mooi weer is, is iedereen hier van harte welkom, niet alleen in het kasteel zelf, maak ook voor een informele lunch of diner op het terras. Een simpele Salade Niçoise aan de slotgracht, met een beetje zon; mooier kan het bijna niet.”

Dat Kasteel Terworm een bijzonder culinair adres is, is mede te denken aan de inspanningen van SVH-Meesterkok Andy Brauers, die er inmiddels al heel wat jaren in de keuken staat, zegt Gulpen. ,,Andy weet nog wat echt klassiek koken is. Hij heeft het vak geleerd bij Juliana in Valkenburg, dat destijds nog twee Michelinsterren had. Op dit moment zitten we met onze kwaliteit, sfeer en presentatie ook tegen het niveau van een Michelinster. Toch streven we er niet naar om die ster te halen, ook omdat we het allemaal een beetje informeel en betaalbaar willen houden.”

Met veel plezier denkt de directeur van het statige kasteel, dat midden in een natuurgebied ligt - maar desondanks op steenworp afstand van de stad-  terug aan de lunch die hij afgelopen maandag mocht serveren voor zo’n 135 personen in het Glazen Restaurant. ,,We waren helemaal uitverkocht, maar kregen vrij laat nog wat extra aanmeldingen, zodat onze chef op het laatste moment nog gerechtjes heeft staan bijmaken”, vertelt de maître de maison. Het was leuk om te zien dat een deel van die reserveringen bleek te zijn gedaan door onze vaste gasten, wat voor ons een heel groot compliment is.”

Waarmee de gatsen zijn verrast? Een klassiek Kasteel Terworm-menu, zegt Pascal Gulpen. Uit zijn hoofd: ,,een amuse bestaande uit structuren van pompoen, een voorgerecht gemaakt van riddervis met rode mul met champagnesaus en krokante aardappel, hert met ‘Grand Veneur’-saus en wintergroenten als hoofdgerecht en als nagerecht passiefruit met witte chocolade.”

Het thema dat Serious Request dit jaar extra onder de aandacht wenst te brengen – een nieuwe toekomst voor kinderen in (voormalige) conflictgebieden - sluit heel mooi aan bij een van de thema’s waar ook bij Terworm veel aandacht aan wordt gegeven, aldus Gulpen. ,,Niet alleen hier, ook in ontwikkelingsgebieden heeft de jeugd de toekomst. Als de jongeren maar de kans krijgen zich te ontplooien en te ontwikkelen, iets waar we in ons eigen bedrijf ook heel erg mee bezig zijn. Het was dan ook niet moeilijk om het hele team ervan te doordringen dat het een bijzonder mooie kans was om aan te sluiten bij dit initiatief. Iedereen vond het van meet af aan erg leuk om mee te doen en er zelfs zijn vrije dag voor in te leveren. Overigens zijn we ook blij met onze vaste leveranciers: ze hebben alles kosteloos ter beschikking gesteld. Iedereen bij wie we de vraag neerlegden zei onmiddellijk: ‘ik kom helpen’. Het is kortom voor iedereen een goede boost geweest.

Over wat de totaalopbrengst van zeven dagen ontbijten, lunchen en dineren voor het goede doel zal zijn, maakt de directeur-gastheer zich geen enkele zorgen, zegt hij. ,,Ik ken de vier heren dit hebben georganiseerd een klein beetje: ik weet dat ze met niet minder genoegen nemen dan met het maximale. Ik ga er dan ook vanuit dat het bedrag dat in Enschede is opgehaald flink wordt overtroffen. Trouwens het hele evenement is fenomenaal georganiseerd. Een landelijk feest met een Limburgse touch, waaraan wij als Heerlens bedrijf een kleine bijdrage hebben mogen leveren. Ik ben bijzonder trots op ons hele team.” 

 Mg 8077

Tatjana Smeets-Kicken (sales-manager), Femke Miedema (gastvrouw), Pascal Gulpen (maître de maison) en Andy Brauers (chef de cuisine). Foto: Kasteel Ter Worm & Olga van Borren

Lees ook