Hotel Award voor Kaboom Hotel Maastricht

‘Budgethotel op vijfsterrenniveau’ valt ook in de smaak bij branchegenoten

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 1 december 2015


Een hotel met 63 kamers die zijn ontdaan van alle zaken die de reiziger toch niet gebruikt. Een hotel ook waar je wandelende takken kunt huren als gezelschap voor op je kamer en waar je een gouden revolver aan je deur hangt als teken dat je niet gestoord wilt worden. Kaboom Hotel Maastricht, pal tegenover het station in de Limburgse hoofdstad, heeft een Entree Hospitality & Style Award gewonnen voor het meest originele hotelconcept van 2015. De prijs – toegekend door het horecaplatform Entree Magazine – is gisteravond uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Mediapark in Hilversum. De prijs omvat ook een geheel verzorgde avond in Carré voor het personeel.

Volgens de uit elf professionals bestaande jury, scoorde Kaboom Hotel van alle genomineerde hotels het hoogst op creativiteit, vertaling van het concept naar het interieur, innovatie-gehalte en de doorvertaling naar de details. Eerder won La Bergère Group de Best Hotel Concept award met Qbic Hotel WTC Amsterdam (2007) en Townhouse Designhotel Maastricht (2009).

Rino Soeters, directeur van La Bergère Group laat weten ‘ongelooflijk trots te zijn op deze beloning’. ,,Innoveren door af en toe van de gebaande paden af te wijken of grenzen op te zoeken loont”, concludeert hij. ,,Met het winnen van deze award heeft La Bergère Group zichzelf definitief neergezet als een bedrijf dat het vermogen heeft om continu te vernieuwen en trends te creëren in plaats van te volgen.”

Kaboom werd in mei dit jaar gepresenteerd als een nieuw hotelconcept dat zijn oorsprong vindt in de financiële malaise van de afgelopen jaren. ,,Als de crisis ons één ding heeft geleerd, is het wel dat er een nieuw soort reiziger is opgestaan”, aldus Soeters, op 8 mei bij de bekendmaking van de naam van het hotel. Op dat moment was er - op een enkele kamer na - nog lang geen sprake van een hotel.

Kaboom is een concept dat gebaseerd is op het feit dat de nieuwe reiziger zijn eigen verantwoorde keuzes maakt en niet wenst te betalen voor dingen (zoals een ligbad, een kleerkast en een minibar) die hij toch niet gebruikt, terwijl hij wel wil worden verrast. ,,Daarvoor hebben wij gezorgd”, aldus Soeters, die bij de presentatie op speelse wijze claimde dat Maastrichts nieuwste aanwinst op hotelgebied ‘vijfsterrencomfort’ biedt.

Ondanks alle luxe, wordt mede gemikt op de minder kapitaalkrachtige gast. De kamerprijzen in Kaboom beginnen bij 39 euro, maar de prijs van een overnachting loopt verder op naarmate de beddencapaciteit schaarser wordt. Het hotel is uitgerust met een aantal kamers voor zes personen. Ook dat heeft te maken met de tijdgeest, aldus Soeters, die merkt dat kamers voor kleine groepen in een groeiende behoefte voorzien.

Moederbedrijf La Bergère Group tekent al sinds zijn bestaan voor verrassende hotelconcepten (onder meer Hip Hotel St. Martenslane, Qbic Amsterdam en Townhouse Maastricht), die in het verleden keer op keer brancheprijzen in de wacht sleepten. Kaboom past volgens Soeters geheel in deze lijn. ,,Kaboom is een zaak van uitersten”, legder hij in maart uit. ,,Het staat voor de clash, de bang, de controverse. Modern versus oud, duur versus goedkoop. Een hotel in de klassieke zin van het woord, maar dan met een moderne twist. En dat pal tegenover het station. Het eerste wat de reiziger ziet als hij uit de trein stapt, zijn ‘de twee torentjes’ van Maastricht: de toren van Grand Hotel de l’Empereur en de hoge dakkoepel van Kaboom. Samen vormen ze een soort van poort. Eigenlijk kun je zeggen dat Maastricht hiermee een nieuwe entree gekregen heeft.”

 
Fotografie: Harry Heuts

Lees ook