Kersverse vader kookt over van geluk in Glazen Restaurant

Serious Request en zoontje Naud maken kerstgevoel Jérôme compleet

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 15 december 2015

Het glazen bouwwerk en de keuken zijn zo goed als klaar en het proefdraaien kan beginnen. De ogen van veel Limburgers zijn gericht op het Glazen Restaurant dat donderdag zijn deuren opent aan het Raadhuisplein in Heerlen. Veertien chefs, werkzaam in restaurants of in de topcatering in Limburg koken een week lang voor het goede doel: een nieuwe toekomst voor kinderen in voormalige oorlogsgebieden. Voor Jeroen Trimbos, patron-cuisinier van Restaurant Jérôme in Valkenburg, is het de tweede bijzondere gebeurtenis in amper een week tijd: op 9 december 2015 werd zijn zoontje Naud geboren.

Mooier kan het bijna niet. Nu zijn vrouw een kleine week geleden is bevallen van hun eerste zoontje Naud, kan Jeroen Trimbos uit Valkenburg weer met trots verkondigen dat hij aan het hoofd staat van een écht familiebedrijf. Een familiebedrijf dat in 2008 – pal aan het begin van de crisis op de financiële markten - van start ging met zijn vader en zijn moeder in de zaak.

Sinds zo’n tweeënhalf jaar staat hij zelf aan het roer van Restaurant Jérôme in het Valkenburgse kerkdorp Broekhem, een restaurant overigens dat hoge ogen gooit in de kritieken. ,,Inderdaad, we doen het leuk. We zijn een mooi, klein zaakje, waar we misschien wat losser in de omgang zijn dan gebruikelijk”, aldus de patron die in de loop der jaren een schat aan ervaring opdeed in tal van sterrenkeukens, in Limburg en daarbuiten.

6

Koken wat ze zelf lekker vinden, zonder daarbij in de eerste plaats te kijken naar de prijs van de ingrediënten, is wat ze bij Jérôme – het restaurant is al herhaaldelijk getipt voor een Michelinster als een grote uitdaging beschouwen. ,,Als ik zin heb om een mooi gerecht te maken met bijvoorbeeld truffel of ganzenlever doe ik dat gewoon, zonder de gast daarvoor een meerprijs in rekening te brengen, want het moet voor hem wel leuk blijven”, aldus Trimbos.

Dat er bij Jérôme twee koks in de keuken staan, in plaats van de gebruikelijke vijf, zes of zelfs tien collega’s met wie hij gedurende zijn loopbaan achter het fornuis stond in bekende sterrenkeukens, maakt in dat opzicht nogal wat uit, redeneert hij. ,,Doordat wij dezelfde mooie producten met zijn tweeën verwerken, hebben we op andere gebieden wat meer mogelijkheden.”

Toen hij werd gevraagd om als vrijwilliger deel te nemen aan het Glazen Restaurant, als onderdeel van de landelijke 3FM Serious Request – met als grote publiekstrekker uiteraard het Glazen Huis – hoefde hij niet lang na te denken, vertelt Jeroen. ,,In de aanloop naar Kerstmis staat 3FM al jaren op in de keuken. Het draagt elke keer weer bij aan een mooi en warm kerstgevoel. Toen mij de vraag werd voorgelegd of ik mee wilde doen, was de enige gedachte die door mijn hoofd schoot: ‘oei, mijn zoon komt eraan’, maar verder kon ik er natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen. Wel moet je er, zeker als je vrouw in het ziekenhuis ligt, voor zorgen dat je alles goed geregeld hebt. Maar aangezien goed organiseren en plannen nou eenmaal bij het koken hoort, was ook dat laatste niet echt een probleem.”

Als Chapeau hem spreekt is Jeroen dan ook al druk bezig met het voorbereiden van het –inmiddels uitverkochte - diner dat hij op dinsdag 22 december mag verzorgen in het Glazen Restaurant. ,,Vroeg? Nee hoor, in sommige restaurant waar ik in het verleden heb gewerkt, begonnen ze al in augustus met de voorbereidingen voor het kerstdiner. Het is veel werk, vooral als je alles zelf maakt. Als je niet op tijd begint, dan red je het gewoon niet.”

Wat de gasten kunnen verwachten? ,,Een lekkere frisse carpaccio van langoustine, risotto met zuurkool, uitgebakken spekjes, eekhoorntjesbrood met gebakken dorade (een van onze klassiekers), Sukade met diverse bereidingen van uien (zit ook in ons kerstmenu) en als nagerecht een assortiment kazen om van te smullen, zodat er nog lang en lekker kan worden doorgedronken met de rode wijn.”

Het mooie aan Serious Request is dat het tot de verbeelding spreekt en dat je vrienden en collega’s rustig kunt vragen om mee te doen, aldus Trimbos. Restaurant Jérôme is dan met zes man aanwezig in het Glazen Restaurant, zo laat hij weten. Over de uiteindelijk opbrengst maakt hij zich geen enkele zorgen. ,,Op grond van wat ik heb begrepen, gaan we dit jaar dit over het eindbedrag van vorige jaren heen. Al mag zoiets eigenlijk niet maatgevend zijn. Het gaat wat mij betreft niet om records, maar om zoveel mogelijk geld op te halen voor die kinderen. Daarbij is elke euro meegenomen.”  

 

 Fotografie: Olga van Borren & Luc Hommes 

 

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen