Vain Lebis: Franse finesse met een knipoog naar Indonesië

Next Generation een beetje gelukkiger dankzij Glazen Restaurant

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 7 december 2015


Haar zaak gooit hoge ogen op culinaire platforms en haar eigen talent geldt als veelzijdig. Wie haar site bekijkt – met name de vele kleuren vallen op – krijgt vanzelf zin in een ontspannen avond uit. Op 22 december verzorgt Vain Lebis, eigenaresse en chef-kok van het vorig jaar geopende Vain’s restaurant lounge & cocktails in Venlo een lunch in het Glazen Restaurant dat van 17 tot en met 23 december zijn tenten opslaat op het Stadhuisplein in Heerlen. Het gastronomische evenement vindt plaats in het kader van het Glazen Huis, de jaarlijkse landelijke actie van 3FM Serious Request. Chapeau vroeg Vain Lebis waarom ze meedoet en wat ze ervan verwacht.  

Glazen Restaurant 13

Bijna had Vain Lebis haar beroep gemist. ,,Mijn droom was eigenlijk om binnenhuisarchitect te worden”, vertelt ze lachend, maar de opleiding zat al vol. Ik moest mijn creativiteit dus ergens anders in kwijt. Zo ben ik min of meer toevallig het koksvak en het horecaleven ingerold.” 

Niettemin broeide vanaf het allereerste begin het idee om ooit een eigen restaurant te beginnen. Vorig jaar kwam het er eindelijk van, na een professionele reis die haar – zoals ze zelf schrijft op haar site – op veel prachtige plaatsen in de wereld bracht, waar ze niet alleen de nodige ervaring, maar ook veel levenslessen opdeed. 

De gerechten die ze presenteert, komen uit alle windstreken, maar de menukaart van Vain’s restaurant lounge & cocktails heeft overduidelijk een Aziatische boventoon. Niet zo gek wanneer je roots in Indonesië liggen. Koken is dan ook iets wat haar met de paplepel is ingegoten, legt Vain uit. ,,Het was bij ons in de familie gebruikelijk om regelmatig samen te koken en te eten.” 

De andere vorm van creativiteit die ze bezit – het zo spannend mogelijk inrichten van ruimtes – valt zakelijk heel goed te combineren met het vormgeven van gerechten afkomstig uit de fusion-keuken. ,,Bij Vain’s heb ik alles zelf gedaan, van het schilderen van de muren tot het inrichten van de zaak.” 

Haar Indonesische achtergrond is uiteindelijk ook een belangrijke reden om mee te doen aan het Glazen Restaurant. Het goede doel waarvoor 3FM Serious Request  op grote schaal geld inzamelt: een nieuwe, hoopvolle toekomst voor de huidige generatie kinderen in voormalige conflictgebieden (de zogeheten Next Generation) spreekt haar ontzettend aan, vertelt Vain. ,,Ik sta er voor honderd procent achter,  ook omdat ik me al langer inzet voor goede doelen zoals weeshuizen in Indonesië. Zelf sta ik versteld van het grote succes van 3FM Serious Request en daarmee van het Glazen Restaurant. ,,De initiatiefnemers doen hun uiterste best om grote bedragen te kunnen doneren aan het goede doel. Bijvoorbeeld het idee dat je voor een bepaald bedrag kunt dineren met BN’ers vind ik geniaal.”

Vain Lebis is, naar ze zelf zegt, zeer vereerd om samen met andere collega’s haar vak te kunnen inzetten om op die manier haar steentje bij te dragen. ,,Ook buitenstaanders reageren erg enthousiast. Er zijn leveranciers die mij op eigen initiatief hebben benaderd met de vraag of ze me ergens mee konden helpen, en dat wil wat zeggen. Voor mijzelf zit mijn winst in het feit dat dankzij dit initiatief – en door mijn deelname – een aantal mensen een gelukkig leven zal krijgen. 

Hoe het menu eruitziet? Daar is ze nog niet helemaal uit, vertelt Vain. ,,Maar aangezien ik dus Indonesische roots heb en ik dol ben op de Franse keuken, zullen de gerechten een Franse verfijning hebben en een knipoog naar de Aziatische keuken.”   

Wie benieuwd is naar de culinaire prestaties van Vain Lebis, is op 22 december van harte welkom in het Glazen Restaurant op het Stadhuisplein in Heerlen. Kijk voor meer praktische informatie en het reserveren van tickets op www.glazenrestaurant.nl

Foto's: Olga van Borren

Lees ook