Tuur de Luxe: lekker eten doe je samen

Eenvoudig eten als entertainment in het Glazen Restaurant

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 9 december 2015

Parallel aan het populaire Glazen Huis, het publieksevenement met landelijke uitstraling dat van 18 tot 24 december wordt gehouden in Heerlen, vindt in deze stad nóg een groot evenement plaats waarvan de totale opbrengst gaat naar het goede doel van 3FM Serious Request: in het Glazen Restaurant, een pop-up eetgelegenheid op het Raadhuisplein, wordt eveneens geld ingezameld voor kinderen in voormalige oorlogsgebieden die bezig zijn een nieuwe toekomst op te bouwen. Chapeau spreekt met de deelnemers. Vandaag: Arthur Kissels, eigenaar van kook- en cateringbedrijf Tuur de Luxe.  

Glazen Restaurant 5

Al voordat Arthur Kissels uit Maastricht zijn eerste stapjes zette, was duidelijk dat hij later iets met eten en drinken zou gaan doen. ,,Alles wat ze me toestopten at ik op, en ik vond het lekker”, vertelt de bevlogen eigenaar van Tuur de Luxe, een cateringbedrijf dat met evenveel gemak kleine gezelschappen als grote groepen - soms bestaande uit honderden mensen - van lekker eten voorziet. 

Als zoon van een moeder die haar sporen in de horeca verdiende en een vader die jarenlang in het hotelmanagement zat, kon de jonge Arthur niet achterblijven, zegt hij zelf. Hij bezocht de Hoge Hotelschool in Den Haag, wat voor een Limburgse jongen met grote ambities in de gastronomie als een opmerkelijk wapenfeit mag worden beschouwd. 

Na een carrière binnen een groothandel in producten voor de horeca – het waren jaren waarin hij met talloze koks in aanraking kwam en op die manier een levenslange liefde opdeed voor mooie, eerlijke producten – bleek het bloed te kruipen waar het niet gaan kon: in april 2014 besloot hij een eigen bedrijf te beginnen, een onderneming waarin hij én zijn passie voor koken en lekker eten kwijt kon, maar tegelijkertijd ook kon laten zien dat lekker eten vooral een kwestie van beleven is. 

Het creëren van beleving is tevens het alomvattende idee achter Tuur de Luxe, dat thuisdiners en catering op maat verzorgt, maar bijvoorbeeld ook kookworkshops geeft bij mensen thuis. ,,Vanaf het begin was het duidelijk dat ik niet wilde werken op een vaste locatie, maar juist flexibel wilde zijn. Zo vind ik het nog altijd leuk om mensen te laten genieten van eten en drinken op plekken die wat minder voor de hand liggen, zoals afgelegen weilanden en verlaten loodsen. Waarom? Omdat het vaak zo is dat het respect voor wat je doet groter wordt, naarmate de omstandigheden minder zijn. Mensen vinden het geweldig om te zien hoe je met behulp van slechts één enkele barbecue een compleet vijfgangenmenu kunt bereiden.“ 

Dat hij nu mag koken in het kader van Serious Request, ervaart hij als een bijzonder, vertelt Kissels. ,,Ik was vroeger zo’n beetje verslaafd aan dat programma. Vaak bleef ik tot vier of vijf uur ’s nachts op om alleen maar wat beelden te zien van dj’s die plaatjes draaiden en af en toe wat praatten. ,,Het is een bijzondere eer om dit te mogen doen. Want ik sta als vrij jong bedrijf toch tussen een behoorlijk aantal klinkende namen.” 

Lekker eten hoeft niet ingewikkeld te zijn, vertelt Kissels (37), die zichzelf in het Glazen Restaurant te midden van de vele gerenommeerde zaken betitelt als ‘een vreemde eend in de bijt’.  ,,Ik ben geen Hans van Wolde die kan toveren met eten. Wel deel ik diens voorliefde voor shared dining (het samen genieten van lekker eten), omdat het bijdraagt aan de sfeer en de beleving. En net als Hans vind ik het geweldig om te werken met de allermooiste producten: prachtige hammen uit Spanje en Italië of mooie salami’s uit Frankrijk.” 

Als hij als Tuur de Luxe een lunch of een diner verzorgt, treedt hij vaak op de voorgrond, legt hij uit. Om uitleg te geven of om de gasten zo veel mogelijk te betrekken bij de bereiding van een maaltijd. Hij doet dat al dan niet met zijn rode Berkel, een authentieke machine, waarmee hij charcuterie tot mooie plakjes snijdt. ,,Koken is wat mij betreft entertainment, je moet je gasten erbij betrekken. Zodra ik een aantal mooie bordjes op tafel heb gezet, zie je dat mensen losser worden. Ze gedragen anders, zijn vrolijk leggen contacten en praten met elkaar. Precies zoals het naar mijn mening moet. Geen stijve bedoening, lekker eten doe je met zijn allen.”     

Het diner dat Arthur Kissels (Tuur de Luxe) op zaterdag 19 december verzorgt in het Glazen Restaurant in Heerlen is inmiddels uitverkocht. Voor diverse andere lunches en diners zijn nog kaarten beschikbaar. Kijk op www.glazenrestaurant.nl

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen