Kasteel Wittem middag op slot voor 3FM Serious Request

Chef-kok Eric van de Weijer verzorgt aftrap Glazen Restaurant

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 11 december 2015

Nog een kleine week en het kan beginnen: het Glazen Restaurant dat van 17 tot en met 23 december zijn tenten opslaat in het centrum van Heerlen, op slechts een paar honderd meter van het populaire Glazen Huis. Daar laten enkele dj’s zich een week lang zonder eten – voor het goede doel - opsluiten in een tijdelijk optrekje op het Pancratiusplein. De opbrengst van het Glazen Restaurant (waar veertien Limburgse chefs en hun keukenbrigades achtereenvolgens lunches en ontbijten serveren) gaat naar het zelfde goede doel: een nieuwe toekomst voor kinderen in voormalige oorlogsgebieden. Ronald de Meij van Kasteel Wittem en zijn chef-kok Eric van de Weijer nemen op 17 december de eerste lunch voor hun rekening. 
Glazen Restaurant 11

Een ding staat nu al vast: het zal er anders aan toegaan dan in Kasteel Wittem, waar ze er alles aan doen om hun gasten een bijzondere kasteelbeleving mee te geven. Hoewel misschien even stijlvol, is lunchen in het Glazen Huis op het Stadhuisplein in Heerlen nu eenmaal iets anders dan een chic menu genieten binnen de vier muren van een eeuwenoud romantisch slot. Een kasteel dat alleen al wegens de historische figuren die er in de loop van honderden jaren woonden als een bijzondere plek kan worden beschouwd. 

Toch zal het de gasten van het Glazen Restaurant tijdens de openingsdag op donderdag 17 december aan niets ontbreken, benadrukt Ronald de Meij, die samen met zijn vrouw Silvia sinds vijf jaar eigenaar van Kasteel Wittem is.

Dat de gasten zich kunnen verheugen op een mooie middag, is mede te danken aan de inspanningen van chef-kok Eric van de Weijer, die al dagenlang bezig is met het samenstellen van een prachtig menu, zegt hij.

Wat - populair uitgedrukt - de pot schaft tijdens de uit vier gangen bestaande openingslunch op donderdag? ,,We beginnen in elk geval met twee amuses, die we nog even geheim willen houden”, zegt Van de Weijer, die even uit de keuken is gekomen om toe te lichten wat er de 17de op het menu staat. ,,We vervolgen met een voorgerechtje van gemarineerde zalm met een oosterse touch (onder meer zeewiersalade en wasabi), een tussengerecht van risotto fregola sarda (een specialiteit uit Sardinië) met zeebaars in Hollandaisesaus, diamanthaasjes in morillesaus als hoofdgerecht en als dessert brownies, op een bijzondere manier bereid.”  

Voor Kasteel Wittem wordt het sowieso een bijzondere dag: speciaal met het oog op het Glazen Restaurant gaat het eigenlijke restaurant Le Petit Violin voor een middagje op slot: heel de keukenbrigade en een deel van de bediening verhuist tijdelijk mee naar het Stadhuisplein, om op die manier alles tot in perfectie te laten verlopen en de gasten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.   

Dat de hele ploeg van Kasteel Wittem zich met hart en ziel inzet om het tijdelijke restaurant in het centrum van Heerlen mede tot een succes te maken (hopelijke met een recordopbrengst), heeft deels te maken met de aard van de actie, geeft Ronald de Meij aan. ,,Wat inderdaad meespeelt is dat de actie gericht is op kinderen. Kinderen in voormalige oorlogsgebieden een nieuwe kans geven door hun een geheel nieuwe infrastructuur te bieden is een prachtig doel waar wij als Kasteel Wittem heel graag aan bijdragen.” 

Het past ook een beetje bij de sfeer die eigen is aan de laatste dagen van het jaar, benadrukt hij. ,,3FM Serious Request en daarmee het Glazen Huis is een actie die landelijk heel erg goed in de gaten worden gehouden. Ook wij hebben de beelden regelmatig opstaan en ook bij ons wordt geluisterd naar de muziek – soms van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, al zeg ik er wel bij dat we soms ook aan onze nachtrust moeten denken.” 

Daarnaast, aldus De Meij, is het Glazen Restaurant een heel mooi podium om de eigen zaak op een leuke manier onder de aandacht te brengen. ,,Zo’n initiatief om voor meer dan honderd mensen op een vreemde plaats te mogen koken, geeft natuurlijk wel een bepaalde kick.” 

Niet alleen zijn eigen personeel, ook zijn leveranciers verdienen een dikke pluim, aldus de kasteelheer uit Gulpen. ,,Mede dankzij hen kunnen ook wij dit geheel belangeloos doen. Zij hebben zich zeker niet onbetuigd gelaten. Allemaal waren ze zonder slag of stoot bereid om op hun eigen manier een bijdrage te leveren en dat is in deze tijd best iets waar je trots op mag zijn.” 

Voor de lunch verzorgd door Kasteel Wittem op 17 december zijn nog tickets verkrijgbaar. Kijk hiervoor (of voor andere mogelijkheden) op de site van het Glazen Restaurant 2015 www.glazenrestaurant.nl

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen