Glazen Restaurant ook voor het Arcus College een mooie kans

Leerlingen Heerlense koksopleiding kijken uit naar gastronomisch evenement

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 7 december 2015


Het Glazen Restaurant, het gastronomische initiatief dat van 17 tot en met 23 december plaatsvindt op het Stadhuisplein in Heerlen, begint al net zo’n begrip te worden als het immens populaire Glazen Huis, zo’n 350 meter verderop op het Pancratiusplein, dat een dag later begint en eindigt op kerstavond. De ticketverkoop verloopt voorspoedig; sommige deelnemende restaurants zijn al zo goed als uitverkocht. Iedereen is het erover eens: het wordt een knalfestijn met een recordopbrengst voor het goede doel: 3FM Serious Request.  Wie zijn de deelnemers? En waarom doen ze met de actie mee? Chapeau vroeg het aan onder anderen Sylvian van Elmbt, docent aan het Arcus College in Heerlen.

Glazen Restaurant 7

Jeroen Delissen, Food and Beverage-manager aan de Hotel Management School Maastricht – voorheen de Hoge Hotelschool – merkte het al eerder op: voor jongeren die zich opmaken voor een carrière in de horeca is deelname aan het Glazen Restaurant een buitenkans. Afgezien van het feit dat het een leuke ervaring is om een glimp op te vangen van een bekende DJ of artiest, is het natuurlijk uiterst chic wanneer je als leerling in de horecabranche op je cv kunt zetten dat je je via het Glazen Huis een of meerdere avonden hebt ingezet voor Serious Request, aldus Delissen. 

Sylvian van Elmbt, die samen met haar collega Rob Kuijpers een groep leerlingen van het Arcus College begeleidt bij de werkzaamheden in het Glazen Restaurant, is het met Delissen eens. Het moet een prachtervaring zijn. Voor haar pupillen is het nog een extra spannend, want zij verzorgen een dag voor de officiële aftrap –op 16 december – een lunch en een diner. Een cadeautje voor de sponsors. ,,Niets is spannender dan op zo’n eerste dag twee services te mogen draaien, vooral ook omdat er geen voorgaande teams zijn waar wij een voorbeeld aan kunnen nemen. Zo zullen we er zelf achter moeten komen of we alle apparatuur bij ons hebben, of de voorbereidingen voldoende zijn geweest en of alle gasten de gerechten op tijd zullen krijgen.” 

Maar is het dan zo erg als er dingen verkeerd lopen? ,,Welnee”, zegt Sylian van Elmbt vol overtuiging. ,,Het gaat er ook om dat de leerlingen dingen ervaren en er ook van leren. Het is en blijft voor hen een leuke uitdaging. Toen ik vroeg of de leerlingen wilden deelnemen aan het Glazen Restaurant was het antwoord unaniem ‘ja’.  Ik en mijn collega Rob Kuijpers zullen er alles aan doen dat we een topprestatie neerzetten, ongeacht de situatie.” 

Afgezien van het feit dat deelname voor haar leerlingen een prachtervaring is – en voor toekomstige werkgevers een mooi puntje van aandacht als bij een sollicitatie het cv ter sprake komt – is het voor het Arcus College (de horecaopleiding ligt op een steenworp afstand van de evenementenlocatie) een must om mee te doen, aldus Van Elmbt. ,,Aangezien het Glazen Restaurant zijn deuren opent in Heerlen is het wat mij betreft onze plicht om mee te doen. En dan bedoel ik een plicht in positieve zin. Het Glazen Restaurant is voor het Arcus College namelijk ook een mooie kans om de horecaopleiding te profileren. Bovendien hoop ik ook dat het Arcus Leerrestaurant – ook wel Het Proeflokaal genoemd, van zijn stoffige imago afkomt. Hoewel onze menu’s verre van klassiek zijn, hebben we vaak toch te maken met een wat oudere doelgroep. Begrijp me niet verkeerd: daar is niets mis mee, maar om de opleiding en de leerlingen een beetje op de kaart te zetten, is het gunstig om verschillende doelgroepen te bereiken.” 

Dat aan het Glazen Restaurant een goed doel verbonden is, is een groot pluspunt, vindt Van Elmbt. ,,Maar wat het zeker zo fantastisch maakt is dat het gewoon een leuke ervaring is én kansen biedt voor de deelnemende restaurant.” 

Afgezien van de lunch en het diner op 16 december (besloten), verzorgt het Arcus College op 21, 22 en 23 december het ontbijt. De 21ste en de 22ste zijn helemaal uitverkocht. Voor de 23ste zijn nog tickets verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie en reserveringen op de site van het Glazen Restaurant: www.glazenrestaurant.nl

Foto's: Olga van Borren

Lees ook