Gastheer Brasserie Flo in race voor titel F&B-professional van het jaar

Richard Duizendstra bereidt zich voor op gezellige ‘Franse’ feestdagen

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 11 december 2015


Voor Richard Duizendstra, sinds medio 2014 werkzaam als Food and Baverage-manager bij Brasserie Flo in Maastricht – wordt het de komende weken erg spannend. Niet alleen moet hij ervoor zorgen dat in de aanloop naar Kerstmis en tijdens de feestdagen zelf alles op rolletjes loopt in zijn zaak; ook is hij – met vijf andere collega’s uit het land – genomineerd voor de titel F&B-professional van het jaar 2016. Chapeau sprak met hem tijdens de drukke voorbereidingen voor kerst. 

Wie hem genomineerd heeft? Richard Duizendstra (34) haalt zijn schouders op. Waar de nominatie vandaan komt is voor hem één groot raadsel. Ook vraagt hij zich nog altijd af wie hem als kandidaat getipt heeft bij de Food & Beverage Management Association (de branchevereniging van professionals die binnen de horeca verantwoordelijk zijn voor alles op het gebied van eten en drinken – van de inkoop van ingrediënten tot de afwas). ,,Ik zal het waarschijnlijk wel nooit weten, want ze geven het niet prijs”, aldus Duizendstra, die overigens heel blij is met de vele felicitaties en andere blijken van waardering die hij na de bekendmaking van de zes genomineerden mocht ontvangen. 

Zijn eerste zorg is nu de traditionele drukte rond Kerstmis en Nieuwjaar, aldus Duizendstra. ,,Daarna heb ik hopelijk alle tijd om zoveel mogelijk stemmen te werven, want op 13 januari wordt op de Horecava in Amsterdam (de grootste en belangrijkste horecabeurs van Nederland, red.) de top-3 bekendgemaakt. De drie F&B-managers met de meeste stemmen presenteren zich op 22 januari met een eigen uitgewerkte casus voor een vakjury. Wie vervolgens een jaar lang het gezicht mag worden van onze beroepsgroep, zal blijken op 29 januari tijdens ons jaarlijkse gala, dat dit jaar wordt gehouden in Eindhoven.”

Voor Duizendstra, de in 1980 in Groningen geboren en in Zwolle opgegroeide zoon van een binnenschipper, was het allerminst een uitgemaakte zaak dat hij ooit werkzaam zou zijn als leidinggevende in de horeca, vertelt hij in het cafégedeelte van de bekende brasserie met Franse roots. Al moet er eerlijkheidshalve worden bij verteld dat diezelfde vader, voordat deze besloot om te gaan varen, werkzaam was als chef-kok. Een beroep dat hij jaren later als liefhebberij uitoefende wanneer hij tijdens zijn vakanties met zijn gezin op de camping in Brabant  stond. Dezelfde camping trouwens waar Richard Duizendstra rond zijn 15de Chris School ontmoette, de huidige chef-kok van de Maastrichtse brasserie. Dit laatste gegeven maakte de cirkel min of meer rond: na een carrière bij Mondo Verde in Landgraaf, café Fellini in Heerlen, het Hof van Deurne en Hotel Vaalsbroek in Vaals werd Duizendstra in mei 2014 aangesteld bij Brasserie Flo. 

Wat de aankomende kerstdagen betreft heeft hij alles dik onder controle, stelt hij lachend vast. ,,Ik ben al in een redelijk vroeg stadium met onze chef rond de tafel gaan zitten en alles is nu rond: het menu staat vast, net als de begeleide wijnen. Het wordt een prachtmenu”, belooft hij. ,,Eerste kerstdag zijn we voor het diner helemaal uitverkocht; tijdens de lunch hebben we nog enkele plaatsen, voor tweede kerstdag zijn nog plaatsen beschikbaar, zowel voor de lunch als voor het diner. Maar het gaat wel hard.” 

Net als in andere jaren wordt ook dit jaar bij Flo veel aandacht geschonken aan beleving, legt de  Food and Baverage-manager uit. ,,Als je hele families bij elkaar hebt zitten – wat met kerst dikwijls het geval is – dan is het leuk om te zien hoe eten met elkaar gedeeld wordt. Een paar bordjes met lekker eten op tafel en voor je het weet is het gezellig”, aldus Duizendstra. Wat dat betreft lopen we bij Flo voorop: we zijn immers bekend van onze grote schotels Fruits de Mer. Als je zo’n heerlijk plateau voor je hebt staan, dan moet je wel delen en samen genieten.” 

Kijk voor meer informatie en reserveringen voor de feestdagen op de site van Brasserie Flo: www.flomaastricht.nl

Foto's: Harry Heuts

Lees ook