BKRK: Nieuwe vibe voor Bokrijk

Een plek voor vernieuwing, inspiratie en co-creatie

Maandag 28 december 2015


Bokrijk staat voor duurzaamheid, voor verbinding van verleden en heden. Het openluchtmuseum van Bokrijk toont het cultureel, landschappelijk en natuurlijk erfgoed uit Vlaanderen vanaf de zestiende eeuw en biedt de bezoeker een eigentijdse kijk op het vroegere landelijke leven van alle dag.  Dit museum werd in 1958 geopend naar aanleiding van de Wereldexpo in Brussel.

Met ‘BKRK – Bokrijk brandmerkt’ kiest Bokrijk resoluut voor vakmanschap en innovatie. Hiermee legt het openluchtmuseum zich toe op zijn core business’ en expertise: oude ambachten en technieken.Tussen maart 2016 en maart 2018 zullen tien vakmanschappen op een innovatieve manier in de kijker gezet worden in de historische huizen in het museum, onder curatorschap van designer-architect Bart Lens. „Het doel van BKRK is om de hedendaagse relevantie van dat vakmanschap aan te tonen en uit de diepen,” zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. „Bokrijk wordt meer en meer een plek voor vernieuwing, inspiratie en co-creatie. De bezoekers kunnen in 2016 zelf aan de slag gaan als lederbewerker, pottenbakker, imker en houtbewerker in een van de nieuwe atelierruimtes. En we werken samen met ontwerpers om het productengamma in de museumshop uit te breiden.”   

BKRK-label (Cadeautip!) 

In de webshop op www.bokrijk.be vind je nu al verschillende producten met BKRK-label. Het zijn stuk voor stuk eigentijdse en duurzame voorwerpen die verwijzen naar een specifiek ambacht of een authentiek productieproces. Je vindt er een heuse musthave, namelijk het  DIY-geldbeursje om zelf in elkaar te steken en een hedendaagse interpretatie van het geldbeursje door ontwerpersduo Kuppers & Wuytens. Dit duo ontwierp een lederen kaarthouder, exclusief voor Bokrijk. Ook een unieke handmatig vervaardigde porseleinen ge-SCHENK-kom van Pieter Stockmans en mokken van de eigen keramisten van Bokrijk behoren tot het gamma, net zoals stukken van de laureaten van een lederwedstrijd in 2014.

Bokrijk vroeg toen aan jonge ontwerpers om een object in leder te creëren dat alle facetten van dit vakmanschap toont. Paradepaardjes zijn de O-binder (een lederen riempje voor het samenhouden van allerlei kabels), een exclusieve lederen frisbee en de button-hug, een leuk accessoire voor je knoop. Onlangs organiseerde Bokrijk een tweede wedstrijd met als thema keramiek met opnieuw originele home-made inzendingen tot gevolg. 

Uit-tip 

Het openluchtmuseum opent opnieuw de deuren vanaf 26 maart 2016. Wie zolang niet kan wachten, is welkom tijdens het evenement Winteravonden in Bokrijk (26 t/m 30 december en 2-3 januari, van 16-21u.) Het is dan opnieuw ambiance troef met sfeervolle muziek en verlichting, winterse hapjes en drankjes, tal van nostalgische kermisattracties, een bijzondere parade met vuurmeesters en dagelijks vuurwerk. 

Vanaf 9 januari is het museum zelfs in het weekend geopend als wandelpark en kan je er elke zaterdag en zondag in januari een frisse neus komen halen van 14-20u.

Alle producten zijn nu verkrijgbaar via de webshop www.bokrijk.be of in de pop-up stores 'Depot Op 19' in Hasselt en 'Temporary Lane' in Genk.

 

 

Lees ook