100 en 11 tours door France/Vliegen over Frankrijk

Een prachtig, rijk geïllustreerd boek met veel tips

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 11 december 2015


Een prachtig, rijk geïllustreerd boek met veel tips over restaurants en andere bijzondere plekken waar eigenlijk alleen maar Fransen komen. Dat is volgens Camille Oostwegel - gastronoom en honorair consul van Frankrijk in Maastricht - de grote verdienste van 100 en 11 tours door France/Vliegen over Frankrijk, het nieuwste boek van Maastrichtenaar Armand Vliegen. Oostwegel nam gisteren tijdens de presentatie in Wyck Bazaar, het nieuwe, nog in ontwikkleing zijnde winkelgebied tussen de Rechtstraat en de Wycker Grachtstraat in Maastricht, het eerste exemplaar in ontvangst.

Zoals de speelse titel al aangeeft behandelt het boek van levensgenieter, voetballiefhebber en francofiel Vliegen de vele mogelijkheden om een rondreis door Frankrijk te maken. Eigenlijk is het een reis in vogelvlucht, want Frankrijk is zo groot en de mogelijkheden zijn zo gevarieerd, dat je er eigenlijk nooit uitgekeken raakt, aldus Vliegen, die zijn lezers oproept om zijn boek weliswaar als uitgangspunt te nemen, maar tevens niet te schromen om zélf op ontdekkingstocht te gaan. Want niets is leuker dan zelf bijzondere afvaringen opdoen en deze vervolgens te delen met vrienden en bekenden, maar ook zakenrelaties, weet de Maastrichtenaar uit ervaring. 

Belangrijke aanleiding om na een kleine veertig jaar toeren door het Franse land eindelijk al zijn ‘geheimtips’ eens op een rijtje te zetten en voor de buitenwacht te openbaren was voor Vliegen het feit dat in 2016 het EK Voetbal in Frankrijk wordt gehouden. Voor Nederlanders een dubbele reden op het mooie land weer eens op te zoeken, dacht Vliegen. 

Helaas liep het anders dan hij - samen met miljoenen andere Nederlanders - had gewild: Nederland stootte niet door naar de eindrondes en moest in het Belgische nationale elftal zijn meerdere erkennen. 

Toch riep Vliegen ook de vele relaties die gisteren aanwezig waren bij zijn presentatie - onder hen veel Belgen - op om in 2016 vooral naar de grote wedstrijden te gaan kijken: Nederland mag dan zijn uitgeschakeld, maar België, zijn tweede vaderland, is nog volop in de race. Dus waarom zouden we niet massaal in Frankrijk gaan genieten van de Rode Duivels?

Het aardige aan het boek, met bijdragen van mede-francofielen Tony Eyk, Raymond Kerckhoffs en Ronald Giphart, is dat Vliegen alle bijzondere plekjes in de steden en dorpen die hij beschrijft zelf heeft bezocht (hij kent meerdere grote chefs persoonlijk), net als de hotels en restaurants die hij aanbeveelt. 

100 en 11 tours door France/Vliegen over Frankrijk, ‘een samenvatting van de mooiste steden en streken met het accent op het goede leven’ (prijs € 22,50 exclusief verzendkosten) kan rechtstreeks worden besteld via een mail aan de schrijver: armandvliegen@me.com 

Foto's: Frits Widdershoven

Lees ook