Bordenhal bijna klaar voor nieuwe productie Toneelgroep Maastricht

Iets van Troost: tragikomedie over de 'nuttelozen van onze maatschappij'

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 10 november 2015

Fotografie: Ben van Duin

Je zou het hét verhaal van deze tijd kunnen noemen: de meedogenloosheid van de bureaucratie. Iemand die op allerlei manieren goed probeert te leven en vooral ook goed wil zijn voor anderen, wordt genadeloos te grazen genomen door instanties als het UVW. Want die bepalen wel wat goed of slechts is.

De vraag ‘hoe gaan we om met de zogenaamde nuttelozen van de samenleving?’ speelt ook een belangrijke rol in Iets van Troost, de nieuwe productie van Toneelgroep Maastricht die zaterdag 14 november in première gaat in de Bordenhal in Maastricht en daarna op een korte tournee gaat langs enkele theaters in Limburg. Hans van Leipsig en Mieneke Bakker, twee oudgedienden bij het Maastrichtse toneelgezelschap spelen samen het grappige en ontroerende verhaal van clown Barry, een fantast in een fantasieloze wereld.


Ietsvantroost Toneelgroepmaastricht 35 Foto Ben Van Duin

In Iets van Troost, een tragikomedie geschreven door Jibbe Willems, krijgt een werkloze clown een brief van het UWV, de uitkeringsinstantie die de afgelopen maanden vaak in het nieuws is, omdat ze de menselijke maat uit het oog verloren zou zijn. In de brief staat dat de uitkering van de clown wordt stopgezet. Het wordt tijd dat hij re-integreert, zo vindt het UWV.

Maar dat zint deze clown allerminst. Als artiest is hij immers essentieel en onontbeerlijk voor de samenleving. Hij laat de mensen lachen als ze verdrietig zijn, hij troost ze als ze ten einde raad zijn. Maar wie troost hem als hij zijn uitkering dreigt te verliezen?

,,De clown in Iets van troost probeert hartstochtelijk het goede te doen, maar alles gaat verkeerd, zegt Michel Sluysmans, de regisseur van het stuk. ,,Zijn probleem is vooral dat hij zichzelf anders ziet dan anderen hem zien. Uiteindelijk gaat de voorstelling over hoe we omgaan met de ogenschijnlijk nuttelozen van onze wereld. Onze clown is een tragikomisch voorbeeld van iemand die valt en worstelt, maar telkens opstaat tot hij niet meer kan.” 

Jibbe Willems en Michel Sluysmans werkten eerder dit jaar samen in Waar het vlakke land gaat plooien. Deze tekst werd genomineerd voor de Taalunie Toneelprijs 2015. Voor Hans van Leipsig en Mieneke Bakker is het de eerste keer dat ze spelen in een regie van artistiek leider Michel Sluysmans. 

Iets van Troost is van 12 tot en met 29 november te zien in de Bordenhal in Maastricht. Daarna in Theater de Garage in Venlo (12 december), Parkstad Limburg Theaters in Heerlen (9 januari) en Theaterhoeve Horckerhof in Baexem (10 januari).

 Lees ook