America Is On Fire

Tijdens de Slotconcerten van Rowwen Hèze

Auteur: Ludo Diels
Dinsdag 10 november 2015

Fotografie: Hugo Thomassen & Marcel Hakvoort


In Horst-America worden de jaarlijkse slotconcerten van Rowwen Hèze min of meer beschouwd als een alternatief soort carnaval. Drie dagen van feesten, drinken, plezier maken. Maar eigenlijk is het meer dan dat. Het is een feestelijke versmelting van de band met de fans uit het hele land. Een klassieke orgie in een gigantisch tentendorp. Een liederlijk joelfeest in de Peel. En bovenal lekker vettig! Voor de gelauwerde muzikanten betekenen de drie afsluitende concerten vooral een feest der herkenning. Zij komen als het ware thuis na een lang jaar langs de clubs, de theaters en de festivals. In die zin is het een homecoming feest, de mannen zijn weer in hun eigen vertrouwde omgeving. En dat is een goed gevoel.

 

Nog een keer bundelt de zeskoppige formatie haar muzikale kracht. In die drie slotconcerten wordt alle opgekropte energie van het afgelopen jaar samengebald en tot een kookpunt gebracht. Alle smaakvolle ingrediënten van de Rowwen Hèze sound worden gemixt tot een aantrekkelijke cocktail van uitgelatenheid, romantische verlangens en een behoorlijke scheut liefde &Lust. En die zorgt ervoor dat de tent binnen de kortste keren in lichterlaaie staat: America is on fire!Let Love Rule, maar dan wel met de Neus Umhoeg!

 Rh Slotconcert 8595

Voor het leven

De slotconcerten – dit jaar op 6, 7 en 8 november – zijn uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Rowwen Hèze bedankt haar fans voor de onvoorwaardelijke steun en trakteert ze op een muzikaal overzicht waarmee hun roadtrip wordt afgesloten. Het is het bacchanaal voor de diehard fans. De slotconcerten vormen ook een soort reünie. Vriendschapsbanden worden weer aangehaald en de eeuwige trouw aan de band wordt er bezegeld. In de Rowwen Hèze annalen gaat 2015 de geschiedenis in als een kroonjaar. De band bestaat dit jaar dertig jaar. En dat moet gevierd worden met enkele heel speciale gastoptredens.

 

Ze hebben als speciale gasten een band uitgenodigd, die ze al heel vaak tijdens festivals zijn tegengekomen en voor wie ze een grenzeloze bewondering hebben. Normaal – met de charismatische voorman Bennie Jolink – zal tijdens de slotconcerten acte de présence geven in de feesttent. De Tukkers zongen als eerste Nederlandse groep in het (Achterhoeks) dialect.

 

Way of life

Het staat buiten kijf dat de uitzinnige menigte van 8.000 mensen – in het hele weekend zijn er ruim 22.000 fans die vanuit alle windstreken naar America komen –  krijgt waar ze voor gekomen zijn: feest! Rowwen Hèze wordt gevierd als een way of life. De muziek doorkruist generaties, verbindt in vriendschap, liefde en rouw en vormt een verbroederende steunpilaar voor de eigen gemeenschap. Maar liefst vijfhonderd vrijwilligers zijn de drie dagen van de slotconcerten in de weer voor hun vereniging of club.

 Rh Slotconcert 4059

Maar los van de slagregens bier, opzwepende klassiekers, ontblote bovenlichamen en het hardcore gehos, is er bovenal een band te zien die zich een slag in de rondte werkt om een verhaal te vertellen. Een verhaal dat inmiddels dertig jaar omspant en waarin de formatie binnen de kaders van hun muzikale idioom weer nieuwe jachtgronden hebben ontdekt. Inderdaad, een extatisch feest. Maar ook een waarbij euforie onwillekeurig traanvocht aanmaakt. Het slotconcert is een fenomeen dat je moet ondergaan. De emotie is echt, want je ervaart haar willoos. De muziek raakt aan iets. Het is de belofte van geluk die schoonheid nu eenmaal in zich draagt. Huilen van geluk op het slotconcert. Snikken om schone strofen en bekoorlijke muziek. Pathetisch? Zeker! Maar wat wil je? Het slotconcert is nu eenmaal het superlatief van feest.

 

 

Lees meer over dit artikel in de Matty, hét magazine van Rowwen Hèze!


De losse Verkooppunten vindt u  hier, of bestel hem via onze webshop !

 

Lees ook