Pathé, de nieuwe publiekstrekker van het Sphinxkwartier Maastricht

Ultramodern bioscoopcomplex vanaf vandaag open voor publiek

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 5 november 2015


De naam is Grootheest… Gerdo van Grootheest! De Maastrichtse wethouder die onder meer belast is met de ontwikkeling van het Sphinxkwartier zei het niet hardop, maar je hoorde het hem denken toen hij met een kloeke schaar een strook papier doorknipte met daarop de tekst: Pathé Mestreech noe ope! Voor degenen die het Maastrichts niet machtig zijn - zoals Pathé-directeur Lauge Nielsen, die woensdagavond samen met Van Grootheest de openingshandeling verrichtte: de hypermoderne Pathé-bioscoop die deel uitmaakt van het oude Sphinx-gebouw aan de Boschstraat, is vanaf nu geopend voor het publiek.

De eerste officiële film die gisteren vertoond werd voor een publiek bestaande uit genodigden was SPECTRE, het nieuwste James Bond-spektakel met in de hoofdrol Daniel Craig, die sinds 2005 de Britse geheim agent 007 mag spelen.

Pathé Maastricht ligt aan de voorzijde van het monumentale Eiffelgebouw, pal op de plek waar vroeger de ovens van de Sphinx-fabrieken stonden. De bioscoop ligt op slechts vijf minuten lopen van het centrum, is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en heeft ruime parkeergelegenheid, redenen te meer waarom zowel de exploitant als de gemeente er veel van verwachten.

Pathé Maastricht gaat een breed programma aan films vertonen. Van kinder- en familieproducties tot romantiek, actie, horror en films met diepgang. Daarnaast organiseert de nieuwe bioscoop evenementen waaronder Ladies Nights, Pathé Kleuterbios en 50Plus Bios. Daarnaast zullen in Pathé Maastricht (live) registraties te zien zijn van grote concerten en opera’s.

Bijzonder is dat twee van de acht zalen zijn voorzien van het revolutionaire geluidssysteem Dolby Atmos, waarbij bezoekers het geluid niet alleen overal om zich heen horen, maar zelfs kunnen voelen. In het geval van een film als SPECTRE betekent dat zo’n beetje live aanwezig zijn bij de instorting van een majestueus gebouw in hartje Londen. Ook voel je op die manier de tafel trillen waar de traditionele bad guy keihard op neerkomt, wanneer hij door de immer strak in het pak zittende James Bond meedogenloos over een reling wordt gegooid. 

https://www.pathe.nl/bioscoop/maastricht

Foto's: Luc Hommes

 

Lees ook