Kwaliteit Limburgse wijnen nog altijd in de lift

Tien keer goud bij wijnkeuring Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 2 november 2015


Het gemiddelde niveau van de Limburgse wijnen stijgt nog altijd zienderogen. Als de ontwikkeling op deze manier verdergaat, dan zal het niet lang meer duren voordat de zuidelijkste provincie van Nederland zich wat kwaliteit betreft kan meten met bekende streken in de traditionele wijnlanden. Dat zei Ruud Verstegen, voorzitter van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois - zeg maar het genootschap van wijnboeren dat zich sterk maakt voor de verdere ontwikkeling en promotie van Limburgse wijn – afgelopen weekend na de bekendmaking van de uitslag van de Limburgse Wijnkeuring 2015. 

Deze keuring – een zogeheten blinde proeverij door een jury van ervaren vinologen – werd op 19 oktober 2015 gehouden op Château Gilbert in Wijnandsrade. Maar liefst 17 Limburgse wijnbedrijven stuurden in totaal 73 wijnen in. De keuring - die overigens plaatshad volgens internationaal erkende maatstaven – leverde een schat aan prijzen op: er werden 30 medailles uitgedeeld, tien gouden, zes zilveren en veertien bronzen. Daarnaast werden 43 ingestuurde wijnen goed genoeg geacht voor een ‘segille’, vrij vertaald het kwaliteitszegel van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois. 

De prijzen werden zaterdagmiddag uitgereikt tijdens Château Maestricht, het jaarlijkse wijnevenement op het Vrijthof, in het bijzijn van gouverneur Theo Bovens en zijn Belgisch-Limburgse collega Herman Reynders. 

Van de tien gouden medailles gingen er twee naar Wijngaard St. Martinus in Vijlen. Ook wijndomein Kitsberg uit Heers (vlakbij Borgloon) scoorde twee keer goud. De Apostelhoeve (Maastricht), Domein de Wijngaardsberg (Ulestraten), Schorpion (Vliermaal, België), Wijndomein Aldeneyck (Maaseik), Wijngaard Hoenshof (Hoepertingen, België) en Wijnkasteel Genoels-Elderen (Riemst) kregen eveneens een gouden medaille toegekend. 

Volgens voorzitter Ruud Verstegen van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois, zelf eigenaar van Landgoed Overst Voerendaal, is er bewust voor gekozen om er geen competitie van te maken in die zin dat één of meerdere bedrijven tot winnaar worden uitgeroepen. ,,Het zou degenen die niet winnen, maar wel het hele jaar hard werken en hun uiterste best doen om iets moois te maken, geen recht doen. Bovendien werkt het drempelverhogend: wij willen graag dat zoveel mogelijk Limburgse wijnboeren hun wijnen insturen.”

Foto: Château Maestricht/Jean-Pierre Geusens

 

Lees ook