Meer kansen voor jonge ontwerpers in Maastricht

De grote namen die ieder jaar furore maken op de catwalk, maken plaats

Donderdag 19 november 2015


Maastricht en vernieuwing: deze twee woorden lijken op dit moment hand in hand te gaan. Dat geldt op allerlei vlakken, maar vooral op het gebied van mode. Hier vindt namelijk een wisseling van de wacht plaats: de grote, gevestigde namen die ieder jaar furore maken op de catwalk, maken plaats voor jonge ontwerpers. In dit artikel een nadere toelichting. 

Toe aan iets nieuws 

Eerder dit jaar werd Annemarie Penn - te Strake verkozen tot burgemeester van Maastricht. In een interview met Elsevier gaf ze haar toekomstvisie: "Ik wil dat de stad gaat "schuren". Het historische centrum is prachtig, maar met het oog op de toekomst zijn we toe aan iets nieuws, iets jongs. We laten de binnenstad zoals die is, maar er komt een moderner stuk aan vast en die lichten elkaar uit. We hebben het festival Bruis, er komen allemaal start-ups. Mode is een van de speerpunten. Dat willen we ontwikkelen, jonge ontwerpers een kans geven." 

Het standpunt van Penn sluit aan bij een tendens die op dit moment gaande is in de modewereld. Modejournaliste Elise Crutzen verwoordde 'de drang naar iets nieuws' onlangs nog in haar column voor Chapeau Magazine: "Onze kippen wandelen nieuwsgierig om mij heen. Ik merk dat ze nog maar weinig veren hebben; ze zijn in de rui. En dan, plotseling, zie ik het in. Net zoals de kippen, zit ook de mode in haar rui. Een reeks 'oude' ontwerpers stapt opzij, zodat een nieuwe laag het podium krijgt. Tegelijkertijd krijgen die ervaren types zoals Raf en Alber, tijd om zich terug te trekken opdat zij op een dag de mode (daardoor) zullen heruitvinden." Jonge ontwerpers krijgen dus de kans zich verder te ontwikkelen en hun plaats in de modewereld te vinden. Maar wie zijn die jonge ontwerpers eigenlijk? 

De jonge talenten van de Fashionclash 

Jonge ontwerpers in Maastricht kunnen terecht bij de Fashionclash, een internationaal en interdisciplinair platform voor een nieuwe generatie ontwerpers en artiesten. Het platform organiseert evenementen waar jonge ontwerpers hun werk kunnen laten zien. Het hoogtepunt is het internationale Fashionclash Festival, maar ook gedurende de rest van het jaar zijn er verschillende projecten. Voor een nadere kennismaking met de talenten van de Fashionclash kun je op deze pagina kijken. Ook is het mogelijk de talenten te volgen middels het blog van de Fashionclash.

Foto's: Xmoments

 

Lees ook