Jong filmtalent Euregio maakt opnieuw indruk met drie kortfilms

Wereldwijde lof voor producties Limburgs Masterplan

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 28 november 2015


Limburg is sinds deze week drie nieuwe filmproducties rijker. Het gaat om drie zogeheten kortfilms, die tot stand gekomen zijn in het kader van het mede door de provincie gesteunde Masterplan Filmtalent Limburg. Net als vorig jaar, toen de eerste lichting jong filmtalent werd gepresenteerd, was er ook dit keer lovende kritiek.

Het is bijna een jaar geleden dat de eerste voortbrengselen van het Masterplan Filmtalent Limburg in première gingen, maar gedeputeerde Ger Koopmans (CDA, Cultuur) herinnert zich de inhoud van twee van de drie producties nog als de dag van gisteren, zei hij donderdag in filmhuis Lumière in Maastricht, waar drie nieuwe films voortkomend uit het Masterplan werden gepresenteerd.  

De Vlaams/Maastrichtse tragikomedie De Smet, van Wim Geudens en Thomas Baerten, een korte film over drie vrijgezelle broers (achternaam De Smet) die in opperste verwarring raken wanneer in hun doodsaaie leven plotseling een vrouw opduikt, is een film om nooit meer te vergeten, aldus Koopmans. Een tweede kortfilm die vorig jaar te zien was, getiteld 'Voor je de Grond raakt’ (over een oppas die een pasgeboren baby uit zijn handen laat vallen, terwijl diens ouders een avondje weg zijn), is zo bij hem blijven hangen, dat hij er ’s nachts nog geregeld van wakker schrikt, bekende de gedeputeerde van Cultuur.

Rijk worden

Koopmans is overigens niet de enige op wie de drie korte filmproducties uit het door de provincie gesteunde Masterplan indruk hebben gemaakt. De film De Smet – tijdsduur een klein kwartier – is een jaar na zijn release wereldwijd vertoond op 93 filmfestivals. In liefst 19 gevallen sleepte de korte rolprent een prijs in de wacht. ,,Van zo’n succes word je niet meteen rijk, maar het stelt je wel in staat om dingen te doen waarvan je wél heel rijk kunt worden”, aldus een van de makers voorafgaand aan de presentatie van drie nieuwe mini-producties.

Dat ook deze drie kortfilms (net als de vorige reeks is ook deze serie tot stand gekomen onder leiding van de Maastrichtse filmmaker Elbe Stevens en Lumière-directeur David Deprez) over de nodige potentie beschikken, bleek na afloop  van de vertoning. Met name de tragikomedie Weg met Willem (regie Willem Bosch; tijdsduur 13 minuten) bleek veel indruk te hebben gemaakt op het publiek.

De mini-speelfilm, mede geproduceerd door Pieter Kuijpers (die meerdere Gouden Kalveren op zijn naam heeft staan) gaat over een ouderstel dat al het mogelijke doet om van zijn zesjarig zoontje Willem af te komen. Ze droppen hem bij een asociaal koppel en laten hem verder moederziel alleen achter. Maar Willem zou Willem niet zijn als hij zou berusten in zijn lot.

Beeldschone maagd

Lof was er ook voor Charlotte98, een 14 minuten durend drama van de jonge regisseur Eefje Suijkerbuijk. De plot werkt soms op de lachspieren, maar is eveneens aangrijpend door de authentieke manier waarop het puberverdriet van een verliefd meisje dat zo graag met haar vriendinnen op vakantie wil maar daarvoor geen geld heeft, in beeld wordt gebracht. Niet dat de hoofdpersoon in kwestie, de onzekere, maar beeldschone maagd Charlotte (overtuigend gespeeld door toneelschoolstudente Caro Derkx) niet ook heel gemeen kan zijn: om datgene te bewerkstellingen wat ze in haar hoofd gehaald heeft – namelijk een vakantiereisje naar het Catalaanse Blanes – chanteert ze haar ouders met het dreigement haar ‘eerste keer’ voor een luttel bedrag te verpatsen op een veilingsite.

Filmburg

Ook de derde productie in de nieuwste reeks: het Duitstalige A Tale of Two Brothers (regie Felipe Calvo-Montero, een in Düsseldorf gestationeerde filmmaker van Costa Ricaanse origine) mag er zijn. Twee in eerste instantie onafscheidelijke broers, Frederik (12) en Albert (16), vervreemden in ras tempo van elkaar wanneer de oudste van de twee tijdens een middagje spelen in het bos kennismaakt met de tot de verbeelding sprekende roodharige bosnimf Greta (Monja Münzer).  

Volgens iedereen die betrokken is bij het Masterplan Filmtalent Limburg staat inmiddels vast dat Limburg, samen met de omliggende delen van de Euregio, een gebied vormt dat uitermate geschikt is om een complete  filmindustrie op gang te brengen. Waarom zouden we Limburg niet gewoon omdopen tot ‘Filmburg’?, stelde een van de betrokkenen voor. 

Volgend jaar krijgt een laatste groep jonge filmtalenten uit de Euregio de kans om in het kader van het Masterplan onder begeleiding van gevestigd toptalent een professionele korte speelfilm te maken. En dan? ,,Dan zien we wel weer verder”, aldus mede-initiatiefnemer Elbe Stevens.  

Fotografie: Philip Driessen

Lees ook