Parijs: bom onder ons vrije Europa

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 14 november 2015

Na de aanslagen op het blad Charlie Hebdo was Frankrijk in shock. Met een massademonstratie waar politieke leiders uit heel de wereld aan deelnamen. Allemaal samen tegen geweld.

Goed bedoeld, maar het is inmiddels veel ernstiger, zo blijkt dit weekeinde met het ongekend aantal doden in Parijs als gevolg van een groot aantal gecoördineerde aanslagen. Uiteraard laffe aanslagen, met mitrailleurs tegen ongewapende mensen.

En weer klonk het in Parijs ‘Allah is groot’. In de hoofden van deze daders vindt hun God Allah dat het een prima zaak is om onschuldige mensen af te slachten. Veel geleerden die de koran hebben gelezen, zien dat anders, maar daar schieten we nu niks mee op.

Degenen die gewaarschuwd hebben dat onze westerse samenleving bedreigd wordt tegen islamitische extremisten en dat we ons daar beter tegen moeten verdedigen, werden al gauw als xenofoben neergezet. Ik denk dat onze samenleving na deze onvoorstelbare aanslagen anders zal worden.

Eigenlijk kon je op dit soort gruwelijke terreur wachten. Al die Syrië-strijders die teruggekeerd zijn naar Frankrijk, Duitsland, België en ook Nederland, dat zijn allemaal wandelende bommen, die weten hoe ze een machinegeweer vast moeten houden.  

Het grote probleem is dat we niet te maken hebben met een paar idioten, maar dat er binnen een bepaalde wereldreligie – in dit geval de islam – duizenden volgelingen zijn die in het westen wonen, maar onze maatschappij haten. Dat heeft niks te maken met hun economische situatie, zoals vaak sussend beweerd wordt. De Belgische overheid maakte onlangs bijvoorbeeld bekend dat er in het land minstens zo’n kleine duizend geradicaliseerde islamieten wonen. En dan degenen die bekend zijn bij de overheid, er zitten er natuurlijk ook nog een boel in het illegale circuit. Als er in België zoveel zitten, dan mag je aannemen dat je het in Nederland ook over grote aantallen hebt. Mensen, meestal jonge mannen en soms ook vrouwen, die vinden dat wij allemaal moeten gaan leven volgens de strengste normen van de islam. Zo niet, dan zijn we het leven niet waard. Dat is de realiteit. Het is zoals met het paard van Troje, de vijand van onze maatschappij is binnen onze stadsmuren.

Hoe gaat Europa daarop reageren? Te vroeg om te zeggen uiteraard maar na dergelijk extreem geweld lijkt onze open maatschappij te kwetsbaar geworden. Langzamerhand zal er toch nagedacht moeten worden hoe onze democratische, seculiere westerse maatschappij beter beschermd kan worden tegen een extreem onderdeel van een religie die op hol is geslagen.

Frankrijk controleert nu streng de grenzen na de aanslagen. Maar kunnen ze ooit nog weer helemaal open in de stijl van Schengen? Wat heeft deze terreur voor gevolgen als het gaat om de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten en Afrika? Want bestaat in dat kader niet al veel langer de vrees dat met de onschuldige immigranten ook een serie terroristen gemakkelijk Europa binnenkomt? Wat gebeurt met de haatpredikers en hun extreme websites, die nu in onze open maatschappij hun gif kunnen strooien? En wat gaat de islamitische bevolking in Europa doen, nu het geradicaliseerde deel van hun eigen cultuur en geloof tot vijand is geworden van de landen waar ze zelf wonen?

Wilders heeft in Nederland niet het juiste antwoord op al deze ellende, maar hij heeft hier wel voor gewaarschuwd. Het wordt de hoogste tijd dat alle andere partijen, van links tot rechts, zich nu niet meer concentreren op het ‘wegzetten’ van Wilders, maar op het serieus nemen van deze zeer latente terreurdreiging en overgaan tot maatregelen. Ook als die soms niet helemaal passen in onze open maatschappij. Dat moet dan maar de prijs zijn die we met z’n allen zullen moeten betalen om ons democratische, seculiere systeem beter te beschermen.

De aanslagen in Parijs zijn niets minder dan een bom onder ons vrije en open Europa.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook