Mediation met behulp van paarden

'Een paard voelt mensen feilloos aan'

Maandag 19 oktober 2015


Advocaat en paardenliefhebster Monique Spee heeft zich de afgelopen jaren tevens toegelegd op een bijzondere vorm van conflictbemiddeling: in haar rol als mediator zet ze – samen met gecertificeerd paardencoach Therese Corbeij - paarden in bij het oplossen van conflicten. De methode slaat in veel gevallen aan.

Ze komen ze geregeld tegen. Mensen met uiteenlopende maatschappelijke posities die keihard beweren dat ze niets met paarden hebben en boordevol met scepsis zitten. Maar dat verandert zodra ze merken wat voor invloed de dieren op hen hebben, zeggen Monique Spee en Therese Corbeij. „Soms hebben ze na afloop de tranen in hun ogen staan en krijgt de foto van het paard een bijzondere plek op hun bureau.”

Monique Spee, oprichter en eigenaar van SPEE Advocaten op Maastricht Airport en fervent paardenliefhebster, is al achttien jaar actief als advocaat. De laatste jaren treedt ze ook veelvuldig op als gecertificeerd mediator. Zijn er problemen waar personen of organisaties zelf niet uitkomen − en is het beter om een gang naar de rechter te voorkomen − dan kan een beroep op haar worden gedaan. In haar rol van conflictbemiddelaar helpt ze aan de hand van specifieke gesprekstechnieken moeilijkheden op te lossen. Dit spaart niet alleen tijd, maar vaak ook geld, want juridische procedures brengen doorgaans hoge kosten met zich mee. Daarbij komt dat een rechtszaak partijen vaak alleen maar verder uit elkaar drijft.

Sinds kort biedt Monique Spee naast een gewoon mediationtraject een bijzondere vorm van conflictbemiddeling aan. In samenwerking met ervaren paardencoach Therese Corbeij van Marengo Training & Coaching in Maastricht zet ze paarden in bij het oplossen van zakelijke en persoonlijke problemen en geschillen. Deelnemers maken contact met de dieren en krijgen opdrachten. Vervolgens wordt gekeken hoe het paard daarop reageert. De methode is succesvol, want het aantal cliënten dat er baat bij blijkt te hebben, groeit gestaag.

De inzet van paarden bij het leren onderkennen van verborgen gevoelens, talenten en karaktereigenschappen is niet nieuw. In de zakelijke wereld – zeker op managementniveau – wordt er al langer gebruik van gemaakt, aldus Therese Corbeij, die al jarenlang traint en coacht in de top van het zakenleven, ook met gebruikmaking van paarden. Maar bij het oplossen van conflicten waarbij de afzonderlijke partijen vaak allebei behoorlijk de hakken in het zand hebben gezet, wordt de methode, voor zover de beide dames bekend, tot nog toe nauwelijks gebruikt.

Wat een paard in zo’n geval betekenen kan? „Meer dan je zou denken,” legt Corbeij uit als ze in een van de stallen van Manege Ravensbosch in Arensgenhout de voskleurige merrie Ushuaia aanhaalt door haar zachtjes over haar neus te aaien. „Een paard voelt feilloos aan hoe mensen in elkaar zitten,” aldus de paardencoach. „Ze reageren direct op angst en onrust, zelfs al worden dergelijke emoties niet rechtstreeks geuit. Het durven benoemen van emoties en gevoelens is bij mediation heel belangrijk om verdere stappen te kunnen zetten. Soms hebben mensen een duwtje nodig om van hun apenrots te komen. Een paard kan daarbij helpen.”

Partijen die met elkaar in de clinch liggen, roepen niet voor niets de hulp in  van een mediator. De wil om eruit te komen is vaak latent aanwezig, zegt Monique Spee. „Soms hebben mensen niet onmiddellijk in de gaten dat er een uitweg is, terwijl ze de oplossing als het ware in zich dragen. Een paard voelt dat aan en laat dat blijken aan de hand van zijn gedrag. Hij heeft niet een voorkeur voor de ene of de andere partij, want een dier heeft niet geleerd zich aan te passen en te kiezen. Samen met Therese vertaal ik de signalen die een paard afgeeft, waardoor de deelnemers aan een mediation inzicht krijgen in de situatie. Als ze zich erin herkennen ontstaat ruimte voor de oplossing van een conflict.” 

Net als bij een ‘gewone’ mediation is ook conflictbemiddeling met paarden allerminst vrijblijvend. „Partijen die deelnemen aan een paardensessie komen contractueel overeen dat ze de regels van een mediation zullen respecteren, of er nu een oplossing wordt bereikt of niet.” Deze garantie is voor deelnemers vaak aanleiding om hun schroom te laten varen: alles wat tijdens de mediation aan de orde komt blijft geheim. Hier tekenen partijen immers nadrukkelijk voor, zo ook de mediator en de coach.

Soms moeten partijen over een drempel heen worden geholpen, vult paardencoach Therese Corbeij aan. „Aan het begin  van een mediation is het belangrijk om te weten of iemand bang is voor paarden of juist niet. Een paard reageert puur en rechtstreeks. Dat kan soms erg confronterend zijn, zeker als iemand erin geslaagd is zijn terughoudendheid en angst te overwinnen. Weet je wat? Ga de ring maar eens binnen en loop een paar rondjes. Eens kijken wat er gebeurt.” Ushuaia reageert al snel. „Ze heeft je opgemerkt en verliest je nu niet meer uit het oog,” concludeert Therese. „Ga maar naar haar toe en maak contact.”

Dat laatste lukt vrijwel onmiddellijk. Uit de manier waarop Ushuaia op de ‘indringer’ reageert, destilleert de paardencoach schijnbaar moeiteloos diens gemoedstoestand.

„Zie je nou wel?” Beter kunnen de advocaat en de paardencoach het niet uitleggen. „Stel: je had een conflict en de wederpartij zou ook hier zijn, dan waren we nu al een heel stuk op de goede weg.”

Zelf verwikkeld in een conflict en nieuwsgierig geworden door het lezen van dit artikel? Therese en Monique verloten onder de meest originele reacties op dit artikel een kosteloze mediationsessie met de paarden. 
Reacties kunnen naar info@spee-advocaten.nl

Lees ook