Charme en authenticiteit op topniveau

Hoeve Simenon

Dinsdag 27 oktober 2015


De makelaar ‘Een woning die niemand onberoerd laat,’ zo omschrijft
makelaar Rebecca Caenen, zaakvoerder van Immofair, Huis Simenon, gelegen in het lieflijke grensdorpje Vlijtingen in het Belgische Riemst. Hoge plafonds, originele plankenvloeren, gepatineerde deuren met gebeeldhouwde omlijsting en ramen met glas-in-lood. Het zijn maar enkele typerende kenmerken van de woning. Duidelijk is echter meteen dat Hoeve Simenon geen dertien-in-een-dozijn huis is. De rijke geschiedenis van het pand in combinatie met de vele moderne kunstwerken die het huis sieren, zorgen voor een bijzonder plaatje. De hoeve beschikt over een feeërieke toren die een gastentoilet en een luxe badkamer herbergt en als extra pluspunt is er de romantische tuin die je een Zuid-Frankrijkgevoel geeft inclusief uitkijk op de achterliggende velden.

De achtergrond De hoeve, ingericht met liefde en vakkennis, is uniek in zijn soort. Het pand is gelegen even buiten de dorpskern van Vlijtingen en is het voormalige buitenverblijf van Mgr. Simenon. Behalve dat deze grootvicaris van het bisdom Luik en belangrijk historicus voor de regionale geschiedenis van Limburg was, gaat het verhaal dat hij een volle neef was van schrijver Georges Simenon. Het huis, dat gebouwd werd in 1750, kent een rijke historie. Zo fungeerde het in de Tweede Wereldoorlog als graanmolen. De originele molensteen uit die tijd is door de huidige bewoners bewaard en dient nu als opstapje naar de voordeur.

De eigenaar Ruim negentien jaar heeft Ell Essers er samen met man en zoon met veel plezier gewoond. „Wij willen graag terug naar Maastricht,” vertelt ze. De Essers, bekend van hun kapperszaken in Maastricht én van de kunst die ze maken, zijn op zoek naar een kleiner huis met een groot atelier. Al zal het moeilijk worden iets te vinden dat dezelfde spirit ademt. Ell Essers: „De geschiedenis van dit huis is overal voelbaar. Er zit leven in dit huis.”
Het gezin heeft er met drie personen gewoond, maar het huis is zeker geschikt voor bijvoorbeeld een Bed & Breakfast of voor bewoning door een groot gezelschap. „Behalve de riante leefruimtes op de begane grond zijn er alleen al vijf slaapkamers en een zolderruimte die zo groot is dat een vrachtwagen er kan keren,” zegt ze. „De ruimte en de idyllische tuin ga ik zeker missen. Maar waar ik de beste herinneringen aan heb, is aan onze grote leefkeuken. Daar zijn veel verhalen verteld en er hebben zich daar mooie dingen afgespeeld.”

www.immofair.be


Fotografie: Rebecca Caenen

Lees ook