Pathé Maastricht legt de nadruk op service en beleving

Van intieme knuffelbankjes tot bijzondere VIP-arrangementen

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 27 oktober 2015


Je kunt je - via internet – aanmelden voor een VIP-arrangement met alles erop en eraan. Maar er zijn ook speciale loveseats – comfortabele bioscoopzetels voor twee personen zonder hinderlijke leuning – waarop filmminnende stelletjes naar hartenlust kunnen knuffelen terwijl ze – uiteraard geconcentreerd – hun blik richten op het witte doek. ,,Een belangrijke wens die steeds opnieuw naar voren kwam in onze klantonderzoeken”, vertelt Suzan Dijkhuis, de theatermanager van Pathé Maastricht, het gloednieuwe bioscoopcomplex dat op 5 november opengaat voor het publiek. ,,Dus je ziet: we hebben goed naar onze bezoekers geluisterd.”

Chaos is maar schijn

De publieksopening vindt plaats op de dag dat de nieuwe James Bond-film Spectre in première gaat in Maastricht. Maar voor het zover is, moet er nog heel wat gebeuren in het onderkomen aan de Boschstraat, aan de voorzijde van het monumentale Eiffelgebouw. Zo’n 200 vakmensen – bouwvakkers, loodgieters, installateurs en vele anderen – zijn momenteel bijna dag en nacht in touw om alles op tijd af te krijgen. ,,Wat je ziet lijkt een complete chaos, maar dat is het niet", aldus interim-directeur Robbert Schuurmans die samen met zijn college Suzan Dijkhuis een rondleiding voor de pers verzorgt. ,,Er wordt gewerkt volgens een uitgekiend schema, al konden we ons dat in het begin ook moeilijk voorstellen. Kijk bijvoorbeeld naar het plafond. Dat is nu bijna klaar, terwijl het vanmorgen nog een kale oppervlakte was. Reken er maar op dat alles ruimschoots klaar is voor de officiële opening voor genodigden op 4 november.”

Kinderkopjes markeren verbinding met het centrum

Acht zalen met welgeteld 997 stoelen krijgt de nieuwe Pathé, die in de plaats gekomen is van de oude Pathé aan de Wilhelminasingel in het stadsdeel Wyck, op de plek waar nu de Euroscoop zit. De nieuwe bios ligt op slechts vijf minuten lopen van het centrum, is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en is meer dan voldoende parkeergelegenheid. Speciaal aangelegde kinderkopjes markeren de verbinding met het traditionele uitgaansgebied van Maastricht.

In de nieuwe Pathé-bioscoop wordt sterk de nadruk gelegd op service en beleving, om zo aansluiting te vinden bij het bourgondische karakter van Maastricht en de Euregio. Pal op de plek waar vroeger de ovens van de Sphinx-fabrieken stonden en waar hard gewerkt werd om heel Nederland van glimmend sanitair te voorzien, kun je nu een VIP-behandeling ondergaan. Vanaf een uur voor de voorstelling word je door speciale medewerkers met een welkomstdrankje ontvangen in de exclusieve foyer, waar je kunt genieten van luxe hapjes en drankjes. De film beleef je vervolgens vanuit de speciale VIP-seats op de achterste rijen, waar je letterlijk alle ruimte hebt en een spectaculair uitzicht op het witte doek. 25 euro all-in, rekenen ze bij Pathé voor zo’n bijzondere VIP-behandeling.

Grand Café ook voor vroege vogels

Er is ook een theatercafé, waar de bezoeker op eigen gelegenheid terecht kan: Pathé Charlie’s, waar je van ’s morgens 10 uur tot ’s avonds laat terechtkunt, is vernoemd naar de haan uit het logo van de bioscoopgigant. Het moet als het aan het bioscoopmanagement ligt niet alleen een ontmoetingsplek worden voor filmliefhebbers, maar ook voor zakenmensen, studenten, gezinnen, winkelend publiek en niet te vergeten toeristen.

Pathé Maastricht gaat een breed programma aan films vertonen. Van kinder- en familieproducties tot romantiek, actie, horror en films met diepgang. Daarnaast organiseert de nieuwe bioscoop evenementen waaronder Ladies Nights, Pathé Kleuterbios en 50Plus Bios. Ook zullen in Pathé Maastricht (live) registraties te zien zijn van grote concerten en opera’s.

Bijzonder is dat twee van de acht zalen zijn voorzien van het revolutionaire geluidssysteem Dolby Atmos, waarbij bezoekers het geluid niet alleen overal om zich heen horen, maar zelfs kunnen voelen.

De acht filmzalen liggen voor de helft onder de grond. De bezoeker wordt daarmee optimaal bediend, denken ze bij Pathé: je hoeft immers niet meer eerst naar de eerste etage te lopen om de zaal in te kunnen. Zodra je via de moderne entree naar binnen bent gelopen, wandel je gewoon de zaal in.

Ook frequent bezoek betaalbaar

Ondanks alle eigentijdse luxe doet Pathé er alles aan om ook frequent bezoek aan de magische wereld van de film betaalbaar te houden, zegt theatermanager Suzan Dijkhuis. ,,Een maandabonnement kost bij ons 19 euro. Daarvoor kun je onbeperkt naar de meeste films, 3D en andere speciale producties uitgezonderd. Wie geheel ongelimiteerd en onbezorgd zijn gang wil gaan is ietsje duurder uit: voor 26 euro per maand beschik je over de Pathé Unlimited Card (PUC), zeg maar een gold card waarmee je letterlijk alle kanten op kunt.”

Pathé Maastricht stelt zich nadrukkelijk ten doel om aansluiting te zoeken bij het lokale bedrijfsleven en lokale producenten, aldus Dijkhuis die naar eigen zeggen ‘een op en top Maastrichtse’ is, zelfs na vele jaren afwezig te zijn geweest. ,,We  werken samen met een Maastrichts koffiehuis, onze vlaaien komen van bakker Hermans en we hebben wijnen van wijnproducenten uit de buurt. En ons sanitair? Dat komt natuurlijk van de Sphinx. Zie het maar als een eerbetoon aan de mensen die altijd op deze plek hebben gewerkt.”Foto’s Olga van Borren  

Lees ook