'U lust geen bier? Ik weet zeker van wel, let maar op!'

Drie Maastrichtse topzaken en hun bierbijbels.

Auteur: Selin Özmen
Maandag 19 oktober 2015

In de buurt van Maastricht en zin in iets anders dan een gewoon biertje? Spring dan even binnen bij een van deze drie topzaken en bekijk hun uitgebreide collectie aan speciaalbieren.  

1. De Gouveneur (Bosschraat 105a): 'U lust geen bier? Ik weet zeker van wel, let maar op!'

Wat is er zo speciaal aan deze zaak? De  Gouverneur onderscheidt zich volgens zaakvoerder Niels Bassie door het feit dat het grote aanbod van bieren niet gelijk een punt van kritiek hoef te zijn. ,,Sommige mensen denken dat hier alleen bierliefhebbers terechtkunnen. Maar niets is minder waar. Bij ons ben je evengoed van harte welkom voor goede wijn die wordt uitgeschonken in 'sjieke' glazen…’’

Het succes van De Gouverneur kan volgens de zaakvoerder worden verklaard door een aantal zaken: ,,We merken in de anderhalf jaar dat we nu open zijn dat onze gasten openstaan voor bieren of bierstijlen die ze niet kennen. Enerzijds komt dit ook door onze passie, kennis en kunde om de gasten eens iets nieuws te laten proeven. Anderzijds kan er gezegd worden dat Belgische merken heel belangrijk is en blijft in de wereld van het bier. Denk hierbij aan de kwaliteiten van brouwerijen als Boon en Rodenbach.’’

De Gouverneur kan volgens Bassie het best worden omschreven als een zaak met een unieke inrichting en een bruisende, warme sfeer. Op de site www.degouverneurmaastricht.nl is al een voorpoefje te vinden in wat zij zelf noemen de bierbijbel, een lijst met 250 verschillende soorten bieren. Tevens biedt deze topzaak ook verrassende bierproeverijen!

Img 20151015 Wa0002

2. Take One (Rechtstraat 28): ,,Een bedrijf waar het Belgisch en Nederlands erfgoed in woord en smaak alle aandacht krijgt’’

Bierspecialiteitencafé Take One is een café met een gemêleerd publiek. Dat is volgens de eigenaren Peet Seerden en Méry Willemsen terug te zien in de biercollectie: ‘’Doordat er hoofdzakelijk gewerkt wordt met kleine brouwerijen is het aanbod groter en unieker. De meeste bieren zijn voor veel mensen nog onbekend.’’

Maar geen paniek! Take One helpt u graag: ‘’Er is uitgebreid informatie verkrijgbaar over de diverse bieren die we serveren en de klanten kunnen bovendien altijd advies krijgen over deze speciaalbieren. We helpen de klant dus in hun keuze. Droog, moutig, zoet-bitter, zuurachtig-bitter: noem de smaak waar je van houdt en je krijgt een prachtig bier geserveerd.’’

Ook dit café biedt leuke bierproeverijen. Op de site www.takeonebiercafe.nl is hier meer informatie te vinden. Tevens wordt er ook altijd het bier van de week en de maand vermeld.

Take One

3. Café ’t Pothuiske (Het Bat 1): 'Thuiskomen!’

Het café dankt zijn naam aan een feitelijke gebeurtenis in het verleden. Op de plek waar het huidige café gevestigd is, stond vroeger een laag huisje dat half boven de grond uitstak.

Volgens zaakvoerder Bert Didden hebben de klanten bij Café ’t Pothuiske echt dat thuisgevoel. Hij omschrijft het café dan ook als ‘’thuiskomen’’. Café ‘t Pothuiske is een trefpunt voor mensen met een voorliefde voor de Bourgondische sfeer, zo is te lezen op de site.

Naast lekkere hapjes biedt ook hun ‘bierbijbel’ heel wat unieke speciaalbieren. Om de twee jaar wordt dit lijstje aangepast aan het vraag en aanbod van de klanten. Kijk voor verdere informatie op de site www.pothuiske.nl

 Img 5910 E1356960001477 1024X542

Lees ook