Gilde Opleidingen zorgt voor vakmanschap en beleving

Een goede gastheer heeft goud in handen

Woensdag 21 oktober 2015


Goed gastheerschap is voor elke horecaondernemer de sleutel tot succes. Sterker nog: wie zijn gasten niet centraal stelt en niet in staat is om ze een geluksgevoel te bezorgen, verliest de concurrentiestrijd. Het succes zit vaak in kleine dingen. Goed kijken en luisteren. Attent zijn. En verrassen. Wanneer je bijvoorbeeld opvangt dat een gast jarig is, daar direct op inspelen. Of een herinnering ophalen aan een eerder bezoek. Als je nog weet wat iemand de vorige keer gezegd heeft of welke wijn hij heeft gedronken, heb je absoluut een streepje voor. Zo zorg je ervoor dat je gasten terugkomen of nog even wat langer blijven.

Niet alleen in de horeca maar in elke branche draait het om de emotie en beleving van de klant. Of je nou een hotel, recreatiepark of huisartspraktijk runt: een goede gastheer of –vrouw laat geen kans schieten om het verschil te maken. Een eigenaar van een modezaak moet zijn klanten een goede reden geven om naar zíjn winkel te komen. Deskundig advies, een speciaal gevoel. Een toegevoegde waarde die niet via internet te verkrijgen is.

Met genoegen constateer ik dat goed gastheerschap steeds breder op de kaart komt te staan. Ook onze horecastudenten die we binnen Gilde Opleidingen klaarstomen voor het vak van gastheer/gastvrouw plukken hier de vruchten van. Hun toekomstperspectief wordt vergroot, ze worden breder inzetbaar. En dat leidt er hopelijk weer toe dat meer jongeren voor deze opleiding kiezen zodat het aanbod van goede gastheren en gastvrouwen alleen maar toeneemt.

Een goede gastheer zijn, is een kunst. Ook buiten de muren van onze sector Hospitality & Welness merk ik dat dit besef groeit. Steeds vaker worden we benaderd om ook medewerkers van andere branches te scholen in goed gastheerschap. Recent hebben we dit bijvoorbeeld gedaan voor een dokterspraktijk en een autoschadeherstelbedrijf.

Het moge duidelijk zijn: een goede gastheer/gastvrouw heeft goud in handen. Ook buiten de horeca raken steeds meer ondernemers ervan doordrongen: beleving is het nieuwe businessmodel.

Tanja PetersTanja Peters is directeur van de sector Hospitality & Wellness  van Gilde Opleidingen. Verspreid over twee locaties aan de Laaghuissingel en Groenveldsingel in Venlo leiden 120 deskundige medewerkers jaarlijks zo’n 1300 studenten op voor functies in de horeca, recreatie en toerisme, wellness en beauty en brood en banket. Bedrijven kunnen bij Gilde Opleidingen terecht voor bijscholingen, maatwerktrajecten, in company trainingen en EVC- en bbl-trajecten.Heeft u vragen aan Tanja? Mail ze naar h-w@rocgilde.nl.                                                                    www.gildeopleidingen.nl 

Lees ook