Defiance, een Engelse term die staat voor ‘durf’ en ‘uitdaging’

Perfect meubilair is onverslijtbaar

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 14 oktober 2015


Uitdagen, tarten en de gevestigde orde laten zien dat het ook anders kan, maar wel met behoud van kwaliteit en goede smaak. Het is een filosofie waar de jonge ontwerper Frank de Ruijter heilig in gelooft. Met zijn bedrijf Defiance wil hij laten zien dat mooi vormgegeven meubels veel meer zijn dan gebruiksvoorwerpen die je na een aantal jaren afdankt. Vanaf 25 oktober is zijn nieuwste creatie, de DChair, te bewonderen bij GRAUS wonen in Echt. ,,Wat ik eigenlijk nastreef is het Saab-effect.”

Als kind al was Frank de Ruijter (28) voortdurend bezig met potloden en papier. In de talloze kindertekeningen die hij maakte creëerde hij een eigen wereld, waarin alles anders was dan in de werkelijkheid. Het mooie daarvan was dat alles er gebeurde zoals hij dat wilde. De jonge Frank ging er helemaal in op. Uitdagen, verschil willen maken en vooral: ver weg blijven van de gebaande paden, maar wel op een manier die inspireert en mensen aanzet tot genieten.

Het zijn, ruim twintig jaar later, nog de basisgedachten achter De Ruijters bedrijf Defiance, een Engelse term die staat voor ‘durf’ en ‘uitdaging’. De onderneming werd een kleine twee jaar geleden gestart, onder meer met als doel een exclusieve meubellijn in de markt te zetten. Na het succes van het DBED – waarmee De Ruijter alom bewondering oogstte - komt Defiance nu met de DCHAIR, een bijzonder zitmeubel dat volgens de allerhoogste normen is vormgegeven en afgewerkt. De stoel – die net als het eerder ontworpen bed de uiterlijke kenmerken van een kunstwerk heeft gekregen - is vanaf deze week te zien - en te bestellen - bij GRAUS wonen in Echt.

Krulletjes en frutseltjes

Het op eigenzinnige wijze vormgeven van meubilair dient wel degelijk een doel, want de juiste meubels geven een woning behalve sfeer ook een ziel en een karakter, zegt de ontwerper. ,,Persoonlijk houd ik erg van ruimte. Mijn ontwerpen zijn dan ook bedoeld om een ruimte in één klap in te richten. Veel mensen zetten de vertrekken in hun huis vol met allerlei lijsten, krulletjes en frutseltjes. Ik heb daar niets mee. Ik houd van rust. Strakke lijnen, duurzame materialen en exclusieve onderdelen van hoge kwaliteit, die stuk voor stuk perfect zijn afgewerkt.”

Na een gedegen opleiding tot meubelmaker in Maaseik – hij rondde deze af in 2005 - was De Ruijter aanvankelijk vast van plan zich verder te bekwamen in de architectuur. Maar zijn gebrek aan talent voor exacte vakken bleek uiteindelijk een beletsel. Niet elke vormgever met architectonisch inzicht blinkt immers uit in wiskunde, terwijl je dit vak hard nodig hebt om de praktische uitvoerbaarheid van je ontwerpschetsen te kunnen beoordelen.

Eigen weg, ondanks goede kritieken

De Academie van Bouwkunst in Maastricht werd het dus helaas niet. En dat terwijl men bij deze instelling nog zo onder de indruk was van het proefstuk waarmee de jonge ontwerper op de proppen kwam: Vänern Hus, een met smaakvol design-meubels ingerichte houten villa, zoals je die wel vindt aan de oevers van het Vänermeer, het grootste meer van Zweden.

De goede kritieken die hij kreeg waren – ondanks het feit dat een carrière als architect er niet in zat – voor De Ruijter een belangrijke drijfveer om zijn droom toch uit te laten komen. Op zijn eigen manier. ,,Het tekent mijn karakter: ik wilde er ondanks mijn gebrek aan wiskundig inzicht toch iets moois van maken. De drang om datgene te creëren dat dat ene verschil uitmaakt – iets wat ik als kind al had – raakte ik niet kwijt. Dus besloot ik maar het heft in eigen hand nemen dus, vandaar ook de naam Defiance.”

Herkenbare ontwerptaal

De meubellijn die hij voor zijn proefstuk ontwierp was aanvankelijk bestemd voor zijn eigen huis – ‘het zijn allemaal werken die ik in mijn eigen woning zou willen hebben’ - maar gaandeweg kwam hij tot de slotsom dat het werk van een kunstenaar vooral ook is bedoeld voor anderen. ,,Ik concludeerde dat het zonde zou zijn om dit alles voor mezelf te houden, vandaar dat ik er voor gezorgd heb dat mijn werk nu klaar is om in productie te worden genomen. De hoeken en vormen die je aantreft in mijn proefstuk zijn herkenbaar. Ze bevatten de ontwerptaal van de meubellijn die ik nu aan het maken ben.”

Frank de Ruijter is de eerste om het toe te geven: goedkoop is zijn werk allerminst. Althans: als je het vergelijkt met doorsnee meubilair dat je in een doorsnee winkel vindt. ,,Maar mijn werk is dan ook niet in de eerste plaats bestemd voor iedereen. Want zowel bij het DBED als de DCHAIR gaat om meer dan meubilair alleen. Je moet er zeer comfortabel op kunnen liggen of op kunnen zitten, maar het moet ook een bepaalde uitstraling hebben. Ik probeer het altijd uit te leggen aan de hand van het ‘Saab-effect’, een term die aangeeft dat bijzondere auto’s worden gereden door bepaalde types: mensen die op welke manier dan ook van het leven en van hun vrijheid weten te genieten, mensen met gevoel voor kwaliteit en een grote behoefte aan geborgenheid. Liefhebbers bijvoorbeeld van strakke lijnen, mooie ontwerpen en exclusiviteit. Ze denken na over het leven en proberen er het maximale uit te halen. In zo’n geval kies je alleen maar voor het aller-, allerbeste.”

Natuur is de kern van het leven

Zelf is hij dol op Scandinavië, dat al langer internationaal in de belangstelling staat vanwege zijn raffinement op velerlei terrein, of het nou gaat om gastronomie, literatuur, mode of cinema. ,,Zweden is geweldig land, dat bij veel mensen – ook bij mij – een gevoel van vrijheid oproept. Waar je je ook begeeft in Scandinavië, je bent altijd dichtbij de natuur, de kern van het leven. Die nauwe band met de natuur komt ook tot uitdrukking in de meubels die ik maak: ze zijn van de hoogste kwaliteit, gemaakt met de beste natuurlijke materialen, maar ze stralen behalve warmte ook een natuurlijke eenvoud uit.”

Perfect meubilair moet onverslijtbaar zijn, vindt Frank de Ruijter, in die zin dat het in principe wordt gemaakt voor de eeuwigheid. Want mooie meubels van honderden jaren terug zijn nog altijd mooi, al was het maar omdat ze een bepaalde stijl en daarmee ook een tijdsbeeld vertegenwoordigen. ,,Persoonlijk heb ik een hekel aan vergankelijkheid. Iets wat nu mooi is, is over 25 of zelfs 100 jaar natuurlijk nog altijd mooi. Maar mijn werken zullen niet snel worden gekocht door mensen die om de paar jaar zeggen: ik vind er niets meer aan, ik ga iets anders kopen. Een mooi schilderij zet je toch ook niet bij het grofvuil omdat je erop bent uitgekeken?

Fotografie: Serge Technau

De DChair, de nieuwste creatie van meubelontwerper Frank de Ruijter, is vanaf zondag 25 oktober te bewonderen bij GRAUS wonen. Wijnstraat 41 in Echt. +31(0)475481068 info@grauswonen.nl

https://www.facebook.com/Defiance-786949211402157/

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook